Me made monday: Vintage bloemetjesjurk

Reacties 7

Zaterdag gebruikte ik wat foto’s van een shoot voor de prettig weekend post en ik kreeg de vraag waar die jurk vandaan kwam. Ik kan met trots zeggen dat ik die zelf gemaakt heb, dat niet alleen, het is ook een vintage patroon!

collage vintage patroontijdschriftenEen paar jaar geleden vond ik op marktplaats een collectie oude patroonbladen. Tegenwoordig heb je de knip, burda en Ottobre maar vroeger had je de Madeleine en de Marion. Het grootste verschil tussen vroeger en nu is dat nu elk patroon dat in het blad staat er ook bij zit, toen zaten er een paar patronen in een enkele maat bij en kon je de rest bestellen. Vreselijk frustrerend natuurlijk want nu kan je er niet meer aankomen. Het is natuurlijk wel enorm inspirerend. Ik heb 4 madeleines uit 1965 en 11 marion’s uit 1966. De jaren 60 is niet echt mijn decennium qua mode maar aangezien Nederland redelijk achterloopt qua mode zijn veel van de modellen wel mijn stijl.

Patroonomschrijving vintage bloemetjesjurkIk vond een patroon voor een robe chemisier, oftewel een doorknoopjurk, in maat 46. Let wel maat 46 in 1966 is een stuk kleiner dan die van nu. Ik heb het patroon wat uitgelegd en uiteindelijk de rok wat meer figuurnaden gegeven maar verder is hij volledig gemaakt volgens het vintage patroon. Dat is trouwens nog best een uitdaging trouwens aangezien de beschrijving extreem summier is.

Vintage riemsetjeIk had zelfs een vintage riemsetje gevonden op Etsy zodat ik een bijpassend riempje kon maken en ook de knopen zijn gestoffeerd. Ik ben sinds deze fotoshoot tien kilo afgevallen dus hij zit nu wat  ruim op de heupen maar dat geeft een wat nonchalanter silhouet en hij is wat makkelijker te dragen; het is een heerlijke katoenen lentejurk. Misschien moet ik er nog maar een maken!

Heb jij een bloemetjesjurk of wil je er niet dood in gevonden worden?

7 reacties

 1. Marloes

  Tof zeg! Is zoiets te kopiëren en over te nemen? 🙂

 2. claartje

  Ik heb een zwak voor bloemetjes jurken…

  Hij staat je goed!

 3. Lineke Hulzinga

  Superleuk! En ik ben ook helemaal van de vintage patronen. Maar inderdaad enorm frustrerend dat niet alle patronen erbij zitten. En het feit dat de maten ook niet overeenkomen met de huidige maten, maakt wel dat ik er een beetje tegenop zie om er aan te beginnen. Maar het resultaat : heel gaaf.

 4. Esther

  Staat je super goed en wat een mooi stofje !
  Ik hou van bloemenjurkjes, hoewel niet allemaal …
  Een vintage bloemenjurkje of een bloemenjurkje zelf gemaakt met een patroon geïnspireerd uit de jaren50′ vind ik geweldig ,maar soms zie ik bloemenjurkjes in de winkel hangen en dan denk ik : …. neeeeeee !! haha
  Ik heb ook nog een paar originele patronen liggen van Butterick,Simplicity en Vogue .
  Krijg er meteen zin in 🙂

 5. Cat

  ik wil echt niet dood gevonden worden in een bloemetjesjurk. T staat me niet…ik lijk dan net een formicatafel met een plslstic kleedje. Jij echter…bij jouw staat t geweldig.

 6. Marita

  Nou, super knap van je.Doe je dat niet zo maar even na. Moet echt een beetje hulp hebben met patroon tekenen en vergroten.

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.