Biertje?

Reacties 6

Hallo! Dit is niet een bericht van Lana, maar van een gastblogger. Ik stel me daarom maar even kort voor: ik ben Jasper, 29 jaar oud, woon in Rotterdam en doe daar promotie onderzoek bij het Erasmus Medisch Centrum als Medisch Microbioloog (ja dat wordt later relevant). Lana vroeg mij om een aantal stukjes te schrijven voor haar blog voor als ze barende was, dus zodoende. In overleg, en om de mannelijke lezers wat tegemoet te komen, gaat het hier over het brouwen van bier. Deel 2 is een echte how to, deel 3 zal wat tips en truuks geven.

Koken en wetenschap zijn sinds El-Bulli en Heston Blumenthal redelijk goed verbonden. Het helpt als je weet wat een eiwit is, hoe dat denatureert en zo leer je hoe je vis kan garen zonder het te verwarmen (zuur of alcohol werken best aardig). Dat is waarom ik graag met eten bezig ben: het is het snijvlak van scheikunde, biologie en natuurkunde, en in tegenstelling tot de experimenten die ik in het lab doe, kan je het resultaat prima eten of in dit geval drinken, zonder er ziek van te worden. Enfin, we dwalen af. De nieuwste verdwazing waar ik nu achter ga is, sinds iedereen en zijn moeder worst maakt, van een meer vakspecifieke aard: ik ben een niet onverdienstelijke thuis brouwer van bier.

Het begon eigenlijk een paar jaar geleden met een een kerstdiner met een herengezelschap een prima triple gemaakt te hebben. Toen is het bierbrouwvirus overgeslagen en daadwerkelijk een van blijvende aard.

Bier is een prachtig product, dat veel verder gaat dan de kratten pils die je in de supermarkt vindt. Afhankelijk van welke mout, gist en hop je gebruikt is de sky eigenlijk de limit. Probeer eerst een aantal keren wat standaard recepten uit, dan kan je daarna raardere dingen proberen (wietbier, anyone?). Dat is voor mij ook de lol: zo zijn mijn rauch bier (met gerookte duitse mout) en kerstbier (met kaneel) zeer in de smaak gevallen, maar wel zodanig specifiek dat ze nergens in een supermarkt te krijgen zijn. Ik ga van mijn recentste brouwdag fotos maken, met een redelijk makkelijke how to voor een niet te verpesten recept voor je eigen home brew. Houd het blog dus in de gaten!

6 reacties

  1. Pingback: Vandaar | LeesVoer Vandaar | Een zoektocht naar domestic bliss omgetoverd tot smakelijk leesvoer

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.