Mijn top 5 bespaartips

Reacties 8

Toen wij kinderen kregen gingen we redelijk acuut van twee full time inkomens naar één. Dat vergt wat aanpassing, ik ben opgegroeid in een bijstandsgezin en weet wel hoe je moet besparen, het is de kunst om besparen niet te laten voelen als een straf!

Hoe hebben wij het aangepakt?

Maaltijdplannen

weekmenuIk ben dol op lekker eten, hou enorm van koken en haat besparen op voedsel. Toch heb ik daar veel winst weten te behalen door maaltijdplannen te maken.
Nee hou op, ik ken alle bezwaren, ik heb het jaren geprobeerd tegen te houden.
“Ik weet pas op de dag zelf waar ik trek in heb”, “Dan kan je nooit eens spontaan doen”, “Ik weet niet wat er in de aanbieding is dus dan ben ik met een maaltijdplan duurder uit”

Gelul, pardon my french. Sinds ik maaltijdplannen maak eten we gevarieerder, gooi ik minder eten weg, eten we gezonder en heb ik minder stress rond de maaltijden. De truc is om het niet volledig vast te leggen voor je boodschappen gaat doen. Bedenk in grote lijnen wat je wilt maken die week, pasta misschien of iets oosters en pas dat idee aan met de aanbiedingen die je tegenkomt.”

Tweedehands

Zo kijk ik bijvoorbeeld altijd eerst op marktplaats als ik iets nodig heb. Laatst nog een perfecte pax IKEA kast voor de kamer van de jongens voor 20 euro. Maar dat is niet het enige waar tweedehands bij komt kijken. Ik ben dol op winkelen, dat veranderd niet opeens omdat er geen geld meer voor is. Ik ga regelmatig met een vooraf vastgezet budget naar een vlooienmarkt, verzamelaarsmarkt of do een rondje langs wat tweedehandswinkels. Zo heb ik wel de lol van het shoppen zonder dat het honderden euro’s kost.

Make and refashion

refashion featuredNatuurlijk koop ik ook wel eens wat nieuws maar veel minder makkelijk dan vroeger. Ik ben dingen gaan maken en dingen gaan verbouwen. Zo heb ik toch regelmatig iets nieuws en als ik dan iets koop kan ik echt een mooi stuk aanschaffen.

Ok ik weet dat niet iedereen even crafty is als ik. Maar vergis je niet, vaak is het helemaal niet zo duur om een nieuwe voering in een jas te laten zetten, of een jurk in te laten korten. Misschien heb je wel iemand in je omgeving die het leuk vindt om te doen of het je wil leren.

Check abonnementen en contracten

Natuurlijk geeft iedereen deze tip maar dat komt ook omdat hij zo belangrijk is. Blijf niet bij een aanbieder omdat het makkelijk is. Check of je telefoonabonnement nog het voordeligst is. Kijk elke december of jouw zorgverzekering nog geschikt is. Misschien kan je een online abonnement op de krant nemen of een zaterdagabonnement. Check je energieaanbieder en vergeet ook vooral die eerste levensbehoefte internet niet!

Kijk eens kritisch welk internetpakket het beste bij je past. Zo is het voor ons tijd om de televisie uit ons internetpakket te halen; wij kijken alles online en een vaste lijn hoeft bij ons ook niet. Dat kan zo maar weer een paar tientjes per maand schelen.

Bespaar niet overal op

Als je probeert geld te besparen kan het soms maar al te makkelijk zijn om te zeggen: “alles dat niet strikt noodzakelijk is kan weg.” Als je op die manier bezig gaat wordt het een straf. Ga zitten met je budget en kijk waar jij gelukkig van wordt. Een van mijn luxe’s is de schoonmaakster, voor veel mensen een onnodige uitgave maar die 30 euro per week zijn het me meer dan waard.

Zorg ook dat áls je uitgaat je ook echt uit kan. Je moet niet bij elk kopje koffie denken: “hmmm ja duur.” Beter iets minder vaak uit en dan echt plezier kunnen maken en niet vroeg naar huis omdat dat weer een uur minder kost bij de oppas.

Deze blogpost is geschreven in samenwerking met internetvergelijk.nl Lees voor meer informatie mijn disclaimer

Wat zijn jouw bespaartips?

8 reacties

 1. Leuk stukje weer. Ik merk wel dat het leven met 3 pubers (al-tijd honger) het leven een stuk duurder is dan met kleintjes. Ik ben erg blij dat hier een dubbel salaris beschikbaar is… en de meeste tips van jou pas ik al een tijdje toe.

 2. Lana

  Ah ja dat kan ik me voorstellen. Ik heb straks ook twee puberjongens. Kan ik alvast gaan sparen voor de boodschappen….

 3. maandboodschappen doen!
  sinds anderhalf jaar doen wij maandboodschappen, dat wil zeggen de houdbare producten en alles dat in de vriezer kan. eens in de zoveel tijd halen we ook gedroogde producten zoals bonen/erwten etc, en van kruiden uit een Toko maak ik zelf mix voor pasta,nasi,bami,tajinegerechten enz. even wat voorbereiding, maar koken gaat net zo makkelijk en vooral veeel goedkoper.
  fruit halen we wekelijks bij een boerderij hier in de buurt, groente bij een goedkope en vooral goede groenteboer dorp verderop en vlees kaas en eieren bij de slager. ( wat klinkt dit hopeloos romantisch..)
  het voelt absoluut niet als besparen, want we hebben nu betere kwaliteit producten, voor een lagere prijs!
  en ik kan elke dag opnieuw verzinnen waar we zin in hebben om te eten (sorry, ben niet van t plannen 😉 ) dan kijk ik gewoon in de koelkast waar dan genoeg ligt, en pasta/rijst/aardappel/couscous etc is altijd genoeg op voorraad.

  het leukste is eigenlijk de laatste week vd maand. dan moet ik wat creatiever zijn met ingredienten, omdat er aparte combinaties groente overblijven!

 4. Haha, goed plan! En al die kleding/sportspul/schooldingen… Maar je krijgt er zoveel voor terug

 5. Ik zou wat vaker naar de kanaalstraat moeten fietsen voor mijn groenten en fruit (turkse winkels met heel veel groente en fruit en vlees, vaak veel goedkoper) of naar de markt.
  Denk dat eten wel mijn grootste kostenpot is…
  Verder ga ik vanaf binnenkort ook naar een eenpersoonsinkomen omdat mijn vriend Utrecht niet meer leuk vindt en gaat verhuizen. Maar heb ooit van 5 euro per dag geleefd, als uitdaging voor mijn blog, dus moet dat misschien met noodzaak weer gaan doen. Maar zelfs toen hield ik af en toe geld over voor iets leuks, omdat besparen ook een gekke hobby kan worden 😮 (naar een andere winkel fietsen omdat een kruidenpotje daar twintig cent goedkoper was vond ik zelfs leuk worden…)
  Anouk onlangs geplaatst…Dove doet het weer! Twee deuren, één keuze

 6. Elsa

  Geef jezelf zakgeld. Klinkt kinderachtig, maar bij ons vloeide het geld richting de ‘snacks’. Kopje koffie op het station, broodje hier, bosje bloemen daar. Ik krijg nu maandelijks een bedrag op m’n oude eigen rekening, en daar moet ik het mee doen. Werkt als een tiet. Hoef ik me ook niet schuldig te voelen of te verantwoorden als ik geld van onze gezamenlijke rekening aan dat soort dingen uit geef. Katsjing!

 7. Koala

  1. Weekbudget en Eetplanner. Eigenlijk gewoon huishoudgeld maar gezien ik het zelf opneem in plaats van Manlief “krijg” noemen we het maar anders.

  2. Betaal zoveel mogelijk met cash.

  3. Het huishoudboekje, te ouderwets? Gebruik een app… 🙂

  4. Heb ik het echt nodig? Wij hebben geen auto, niet omdat we het niet kunnen betalen maar gewoon omdat we die niet nodig hebben.

  5. Tweedehands/afdingen. Ik ben dol op tweedehands omdat ik dan net wat luxere dingen kan kopen voor een redelijke prijs. Mijn man is dol op afdingen, iets wat ik echt niet kan.

 8. Marga

  Het checken van de abonnementen en contracten is inderdaad echt een enorme bespaarpost! Hebben onlangs de stroom, internet en motorverzekering gewijzigd en besparen nu ruim 100 euro per maand… je zou bijna gek zijn om het niet te doen. Die motorverzekering bespaart nog het grootste deel en heb ik via: http://goedkope-motor.nl/verzekering afgesloten. Misschien handig voor andere fanatiekelingen.

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.