Mijn top 5 bespaartips

Reacties 8

Toen wij kinderen kregen gingen we redelijk acuut van twee full time inkomens naar één. Dat vergt wat aanpassing, ik ben opgegroeid in een bijstandsgezin en weet wel hoe je moet besparen, het is de kunst om besparen niet te laten voelen als een straf!

Hoe hebben wij het aangepakt?

Maaltijdplannen

weekmenuIk ben dol op lekker eten, hou enorm van koken en haat besparen op voedsel. Toch heb ik daar veel winst weten te behalen door maaltijdplannen te maken.
Nee hou op, ik ken alle bezwaren, ik heb het jaren geprobeerd tegen te houden.
“Ik weet pas op de dag zelf waar ik trek in heb”, “Dan kan je nooit eens spontaan doen”, “Ik weet niet wat er in de aanbieding is dus dan ben ik met een maaltijdplan duurder uit”

Gelul, pardon my french. Sinds ik maaltijdplannen maak eten we gevarieerder, gooi ik minder eten weg, eten we gezonder en heb ik minder stress rond de maaltijden. De truc is om het niet volledig vast te leggen voor je boodschappen gaat doen. Bedenk in grote lijnen wat je wilt maken die week, pasta misschien of iets oosters en pas dat idee aan met de aanbiedingen die je tegenkomt.”

Tweedehands

Zo kijk ik bijvoorbeeld altijd eerst op marktplaats als ik iets nodig heb. Laatst nog een perfecte pax IKEA kast voor de kamer van de jongens voor 20 euro. Maar dat is niet het enige waar tweedehands bij komt kijken. Ik ben dol op winkelen, dat veranderd niet opeens omdat er geen geld meer voor is. Ik ga regelmatig met een vooraf vastgezet budget naar een vlooienmarkt, verzamelaarsmarkt of do een rondje langs wat tweedehandswinkels. Zo heb ik wel de lol van het shoppen zonder dat het honderden euro’s kost.

Make and refashion

refashion featuredNatuurlijk koop ik ook wel eens wat nieuws maar veel minder makkelijk dan vroeger. Ik ben dingen gaan maken en dingen gaan verbouwen. Zo heb ik toch regelmatig iets nieuws en als ik dan iets koop kan ik echt een mooi stuk aanschaffen.

Ok ik weet dat niet iedereen even crafty is als ik. Maar vergis je niet, vaak is het helemaal niet zo duur om een nieuwe voering in een jas te laten zetten, of een jurk in te laten korten. Misschien heb je wel iemand in je omgeving die het leuk vindt om te doen of het je wil leren.

Check abonnementen en contracten

Natuurlijk geeft iedereen deze tip maar dat komt ook omdat hij zo belangrijk is. Blijf niet bij een aanbieder omdat het makkelijk is. Check of je telefoonabonnement nog het voordeligst is. Kijk elke december of jouw zorgverzekering nog geschikt is. Misschien kan je een online abonnement op de krant nemen of een zaterdagabonnement. Check je energieaanbieder en vergeet ook vooral die eerste levensbehoefte internet niet!

Kijk eens kritisch welk internetpakket het beste bij je past. Zo is het voor ons tijd om de televisie uit ons internetpakket te halen; wij kijken alles online en een vaste lijn hoeft bij ons ook niet. Dat kan zo maar weer een paar tientjes per maand schelen.

Bespaar niet overal op

Als je probeert geld te besparen kan het soms maar al te makkelijk zijn om te zeggen: “alles dat niet strikt noodzakelijk is kan weg.” Als je op die manier bezig gaat wordt het een straf. Ga zitten met je budget en kijk waar jij gelukkig van wordt. Een van mijn luxe’s is de schoonmaakster, voor veel mensen een onnodige uitgave maar die 30 euro per week zijn het me meer dan waard.

Zorg ook dat áls je uitgaat je ook echt uit kan. Je moet niet bij elk kopje koffie denken: “hmmm ja duur.” Beter iets minder vaak uit en dan echt plezier kunnen maken en niet vroeg naar huis omdat dat weer een uur minder kost bij de oppas.

Deze blogpost is geschreven in samenwerking met internetvergelijk.nl Lees voor meer informatie mijn disclaimer

Wat zijn jouw bespaartips?

8 reacties

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.