Logistiek voor de beginnende basisschool ouder

Reacties 21

We zitten nu in de tweede basisschoolweek van de kleuter en ik moet zeggen dat ik nog wat moeite heb met de logistiek. In principe zou het niet moeilijk moeten zijn. Je moet er elke dag op dezelfde tijd staan. Behalve woensdag want dat is een halve dag en dan zijn ze pas om 12.15 uit. Maar vrijdag is ook een halve dag maar daar geld gewoon de gewone tijd van 12.00… En als je ergens vandaan komt moet je niet net te vroeg terugkomen want dan moet je binnen een paar minuten weer weg. Een eerlijk blogje over afgelopen maandag…

0825 Ehm kleuter, je probeert nu de schoenen van je broer aan te trekken en ik denk niet dat dat gaat lukken.  Ok iedereen in de bakfiets. Nee je mag niet zelf fietsen want we zijn al laat en ik moet direct door want je broertje moet naar zijn eigen schooltje. Oh shit wacht jongens even maskara opdoen want er staan natuurlijk ook andere moeders op het plein.

0832 Eh juf, ik ben zijn waterfles vergeten, hebben jullie een bekertjevoor hem  tijdens de pauze?
– Oh haai ja wij zijn nieuw inderdaad, ja tweede week, nee gaat goed hoor. Oh of ik vrijdag de klas wil komen versieren voor Sinterklaas, ja ik werk inderdaad vanuit huis… ja ik heb inderdaad geen goede reden om nee te zeggen.

0845 Ok peuterman, jij gaat vandaag wennen op het kinderdagverblijf, je wil ook graag naar school he? Kijk het is net als bij je grote broer. Dan ga ik even een uur praten met een juf om te omschrijven hoe je bij ons thuis bent terwijl je je hier toch helemaal anders gaat gedragen.

1145 Oh shit, ja peuter ik zie dat je halverwegen je boterham bent en het hier naar je zin hebt maar we moeten je broer ophalen voor de lunch, eet maar op in de bakfiets! Ja het is hier inderdaad leuk en je wil niet weg ik snap het. Je mag morgen weer.

1300 Dag lieve kleuter tot straks, nee peuter jij mag niet ook de klas in, wij moeten een fietsstoeltje ophalen zodat papa jou op weg naar het station bij jouw school af kan zetten… Oh feest dat is in de straat naast jouw nieuwe kinderdagverblijf, daar komen we net vandaan?!

1430 he, he bijna thuis. Oh shit… Als ik nu naar huis ga dan heb ik na het uitpakken van de peuter precies tien minuten tot ik weer weg moet.. Niet handig. Weet je wat? Ik ga wel even naar dat tweedehandswinkeltje om de hoek daar kan ik vast wel tijd doden. Oh nee het begint ook nog te regenen…

1450 “NAT”Ja peuter ik weet het, het regent. ja we worden nat, maar nu kunnen we helemaal niet meer naar huis voor de school uit is ook al wonen we om de hoek. Dat moet ik beter plannen hè schat? Morgen weer een poging.

Had jij ook moeite met de logistiek in het begin, of ligt het aan mij?

21 reacties

 1. Dat was dus precies de reden dat mijn kinderen gelijk zijn gaan overblijven: je bent namelijk voortdurend onderweg en het is logistiek een enorm gepuzzel.
  Sterkte. Maar je verhaal is wel heel beeldend en vermakelijk geschreven.
  Marion onlangs geplaatst…De meest gelezen blogs van lots ideas of Marion

 2. inge

  Geweldig dit, herkenbaar.
  En..het blijft. Met een peuter en twee prepubers
  zijn er weer andere dingen, afspraakjes, clubjes enz enz.
  Maar het heeft allemaal zijn charme.
  Al denk ik daar wel eens anders over.

 3. Irene

  Lieverd, hier groep 7 en ben nog steeds logistiek in de war. En!!! Ik heb 22 effectieve werkuren, (dat kiddie op school is… En niet mijn aandacht vraagt) en mijn op spec onderwijs is hier 2 middagen vrij ( en moet gebracht en gehaald) . Mijn baan is ong 32 uur…gelukkig kunnen we zelf plannen!!!! .en ik kan dus ook thuis werken maar ik heb laatst de juf uitgelegd dat ik dan tijdens schooluren ook NIET luizenmoeder/voorleesmoeder/ hulp bij schoonmaakmoeder/ versiermoeder / mee op schoolreis moeder kan zijn!!!! Ik werk namelijk al in weekenden en avonden om van 23 uur aan te vullen naar “okee weer te weinig kunnen doen deze week maar dit is acceptabel”…

  Sint versieren is het begin…be afraid…be very afraid…hihihihi….bij ons wilden ze op gegeven moment zelfs hulpmoedrs bij gym…niet dus..ik ben geen onbetaalde leerkracht…;-)

 4. Ik heb één toverwoord: continuerooster…
  Mijn koters zitten ook vrij ver weg op school (en die school is het waard), maar ik moet er niet aan denken om ze continue te brengen, halen, brengen, halen. Om eerlijk te zijn. En het is voor henzelf ook wel rustig, heb ik het idee.

  Ze gaan om 8.45 naar school en op ma-wo-vrij zijn ze om 15.15 klaar, en di-do om 13.15. De hele school is erop ingesteld dus alle speelafspraken zijn op dinsdag en donderdag. Het enige waar ik wel eens tegenaan loop zijn alle kinderclubs die dan op woensdagmiddag zijn, maar vooruit.
  Nienke onlangs geplaatst…Rot op met je wondermiddelen!

 5. Mieke

  idd contineurooster! In de kleuterjaren in dat dus altijd, 8:20 brengen en 13:00 halen. (en mn mannetje brengt dan nog vaak, kunnen peuter en ik rustig ons dingetje doen!)

 6. Nouuu sowieso he. Al had ik wel bij de oudste 2 het geluk dat school aan de overkant was. Alltijd op het laatste nippertje naar binnen.

  Nu met de 7 jarige, is het anders. Ze zit op een hele verre school. Elke dag om 6 uur uit bed, half 8 vertrekken en 2 trams pakken in de ochtendspits. Verschrikkelijk. Maarja het moet. En ik zie trouwens al dat ik echt, echt een bakfiets nodig heb.

 7. Danielle

  Ik kan je de app Superreminder aanraden. Bij ons gaat een redelijk af: dan moet de jas aan en moeten we gaan.
  We zijn allemaal op dat muziekje geconditioneerd.
  Zo heb ik ook een muziekje een half uur voordat ik moet ophalen en eentje wanneer ik echt moet gaan.
  Het geeft mij veel rust en ik hoef alleen mijn tel an te hebben en niet steeds op de tijd te letten.

 8. Lisa

  Inderdaad, lang leve het bestaan van het continuerooster.
  Half 9 uiterlijk in de klas, op ma/di/do pas om 14.45 weer ophalen. Woensdag om 12.30 en vrijdag mag de opvang hem ophalen en heb ik tot 18.15 de tijd (maar ben er dan vaak tussen 17-17.30).

  Leer ook snel andere ouders kennen zodat als je een keer niet uit komt, zij je kind mee willen nemen.

 9. Marleen

  Wat Nienke zegt. Continu rooster is de bom!

  Ik zou werkelijk niet weten hoe ik het anders geregeld krijg. Tussen 8 en half negen brengen om kwart voor 3 halen op maandag dinsdag en vrijdag. Op woensdag en donderdag om 12 uur. Zeker omdat baby en peuter ook verschillende slaapjes hebben is dit ideaal. En ik vind het fijn dat iedereen op school eet. Zelf vond ik het vroeger vreselijk als ik 1 an de weinige was die moest overblijven.

 10. Ilse

  Het went……

  Het is hier vooral een kwestie van zo min mogelijk tijdsdruk creeeren. Want idd, dreumes wil ook niet altijd mee als ik dat wil. Of slaapt nog. Of……
  Heb echt moeten leren vooruit te denken. En op tijd dreumes klaar te maken. Of toch in bed te laten liggen en kleuter op te halen. School is hier 5 minuten vandaan op de fiets, briefje in mn zak met naam en adres en dat dreumes in bed ligt. Vooral tussen de middag gebeurt dat vaak. Gaat dreumes om 12.30u dr bed in en kan ik kleuter om 13u op school afleveren. Ideaal, want veel sneller en efficienter.

  Maar het blijft sommige dagen wel heen en weer vliegen ja. Voor je gevoel 🙂

 11. Het ergste is als het tijd is om dochterlief op te halen de dreumes net in slaap is gevallen. Toch wakker maken en meesleuren of laten slapen terwijl je van huis bent en hopen dat hij niet ondertussen wakker wordt en/of het huis afbrand… En het opstarten wil soms nog niet zo. M’n dochter dr idee van meewerken met aankleden is uit bed op de grond te gaan liggen…
  Claartje onlangs geplaatst…Juli 2015 – Naamslingers

 12. Michelle

  Inderdaad, continurooster, of wanneer je school dat niet heeft zoals bij ons, overblijven. Ik heb het 3 jaar zonder gedaan maar tjee wat een rust geeft dit zeg. Voor mij en voor de kinderen. En verder, ik vind wel dat het went.

 13. Anne-Mariein de k

  Hier 3 koters: een van 6, een van 2 en een van 1.
  Waar ik wel eens crazy van word is dat dus iedereen in de kleren gehesen moet worden, gegeten moet hebben, tandjes gepoetst, op de fiets moet worden gehesen, of als we gaan lopen in de Bugaboo Donkey (een zegen dat ding!) moet worden gezet, om de oudste naar school te brengen.
  Zeker nu we na de herfstvakantie niet meer mee naar binnen mogen.
  Sta je dan, al een halve dag achter de rug, zweet op je rug en om 8.40 weer thuis.
  Tijd om dan dus de bende op te ruimen!

 14. marijke

  En dan al te laat zijn, jas aan, bijna op de fiets :
  ” O ja , mama, we moeten vandaag verkleed als indiaan komen! ”

  Dat briefje waar dat op stond vind ik dan terug verfomfaaid onder in de boekentas.

 15. Nelly

  Haha, helemaal waar……en het went, uiteindelijk…… maar dan hebben ze weer een studiedag of gaan ze in eens weg…. ouderavond enz. enz.

  Mijn jongste zit nu in groep 8. Over ruim een half jaar heb ik 18 jaar erop zitten. Oudste is bijna 22 dus reken maar uit. Hoogtepunt was 4 kids op de basisschool….. Het ergste was 4 kids verdeelt over 2 locaties. Die kerstmarkt altijd proberen te verdelen….pffff. Of heen en weer tuffen voor oudergesprekken……Maar de laatste 2 jaar brengt ik hem al niet meer echt weg en heeeeel af en toe haal ik hem op.

  En hier is het ’s morgen nog steeds hectic hoor. Gymbroek in de was, geen 10 uur koekje of band lek, veter breekt…hoofdpijn. Mammmmm, wil je me brengen….. 2 werkende kids, 2 voortgezet onderwijs kids en 1 dus nog op de basisschool.

 16. Marina

  Wij hebben geen continu rooster maar 90% blijft over. Die van ons ook. Ik werk niet meer maar met baby vind ik ze thuis laten lunchen ook niet relaxed. Tegen de tijd dat ze zelf naar en van school kunnen fietsen moeten nog maar even kijken wat we doen…

 17. Ja, was ik net na 1,5 jaar gewend, kreeg ik een baby. Dat was echt stressen. En toen had ik ineens geen werk meer en ging de oudste dus ook niet meer overblijven. Maar wel weer op vrijdagmiddag naar school, want ze zit inmiddels in groep 5.
  Brr die logistiek is echt een uitdaging hoor!
  Maar elk schooljaar lukt het weer om na een paar weken het ritme gevonden te hebben. Nu nog weer even een baan, en dan moeten we maar weer kijken hoe we het regelen….
  Marijke onlangs geplaatst…Paintball? Vet Cool! Kinderfeestje geslaagd!

 18. Marietje

  Het ligt echt niet aan jou, het is een gedoe. Hier zijn ze van plan om het schoolrooster aan te gaan passen, een commissie is bezig met welk rooster dat moet worden. Als ik dat zo hoor moet ik hopen dat het een continuerooser wordt.
  Het lastigst vond ik de tijd dat onze jongste te groot werd om alleen thuis gelaten te worden als hij zijn middagdut nog moest doen. Maar hij was wel zo makkelijk dat als ik hem verplaatste hij gewoon verder sliep gelukkig.
  Het went wel en gelukkig zijn er ook regelmatig vakanties en dan kan je lekker ff bijkomen en genieten van het even niet heen en weer sjezen, tot je weer blij bent dat ze weer naar school mogen…

 19. Jolanda

  Vreselijk, die schooltijden. En hopeloos ouderwets. Ik ben voor flexibele begin- en eindtijden, maar k ben bang dat ik die verandering binnen t onderwijs niet meer ga meemaken 🙁

 20. Melanie

  Ik heb het mezelf niet al te lastig gemaakt. Er is een continu-rooster dus de oudste zit op ma, di en do tot 14.45 op school. De kleuter dagelijks tot 13.00 uur. Die gaat dus 2 x per week naar de aanpalende bso tot 15 uur. Behalve op do. Dan brengt en haalt manlief en die haalt de kleuter wel om 13 uur op voor wat kroeltijd tot de oudste ook klaar is. Alleen lastig is de ‘bosdag’ waarbij de kleuter om 8.30 in het bos begint en de oudste om 8.30 op school. Beide aan een andere kant van de stad. Maar wij zijn dan weer niet de enigen met dit dilemma dus er worden dan om een uur of 8 kinderen geruild met andere ouders en tijdig naar de juiste plek van bestemming gebracht. En met ophalen idem dito. Vond de periode met een kleuter en een peuter die nog dutjes deed trouwens wel goed ingewikkeld. Dat ophalen om 13 uur van de destijds kleuter was precies rond de tijd dat peuter eigenlijk moest slapen. Hield m wel wakker maar dan viel ie inde auto in slaap maar was thuis niet meer het bed in te krijgen. Toen hadden we een rare periode waarbij dutjestijd verschoof naar rond 15 uur, hij er om 17.15 pas uitkwam, aan het avondeten ging en weer straight to bed.

 21. Logistieke problemen heb ik eigenlijk nooit gehad. Maar ja, ik heb dan ook maar 1 dochter. Ondertussen een Puber. Tussen de middag thuis een broodje eten was wel heel veel heen en weer fietsen toen ik haar nog ophaalde maar tegenwoordig fietst ze zelf, behalve op de dagen dat ik de overblijf doe. Dan eten we samen een broodje op school en hoeven we beiden maar 1x heen en weer. Scheelt toch als ze groter worden.
  Maar je bent echt niet de enige die dit zo beleeft hoor!!

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.