Filmtip: Ants on a shrimp

reactie 0

Toen ik de zaal in liep voor de persvoorstelling van “ants on a shrimp” had ik me niet kunnen bedenken dat ik er 88 minuten later gelachen, gehuild, gewalgd en genoten zou hebben. Dit is geen saaie docu over eten, dit is een culinaire thriller!

De mensen achter het beste restaurant van de wereld, Noma in Kopenhagen, besluiten dat ze een pop up restaurant gaan openen in Tokio. Alleen maar lokale ingrediënten, nieuwe recepten, een onbekende keuken en een onbekend land.

Ants on a Shrimp 7

Ik moest lachen om de experimenten met gefrituurd vissensperma, heb gewalgd bij het slachten van de schildpadden, heb genoten van de prachtige beelden van zowel het zoeken naar de ingrediënten als de uiteindelijke gerechten en heb gehuild omdat ik naast een veel te lege stoel zat.

antsonashrimp_3_writingonwallthomas

Misschien heb je uit eerdere artikelen wel eens meegekregen dat ik mijn broer heb verloren aan kanker in 2011. Hij was chef kok en toen Noma in 2010 voor het eerst werd uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld moest ik alles over dat culinaire wonder van hem horen. Hij had er zo graag heen gegaan. Het voelde tijdens de voorstelling alsof hij naast me zat, ik wist precies welke opmerkingen hij er over zou hebben gemaakt, de recept ideeën die hij na afloop zou hebben gespuid. Ik herkende hem in de kok op het scherm die na een extreem zware en lange dag van werken met de mooiste ingrediënten thuis een koude pizza uit de koelkast trekt en pulp tv gaat kijken.

Ants on a Shrimp 2

Ants on a shrimp gaat natuurlijk over topniveau koken maar meer dan dat gaat het over mensen, mensen met passie, mensen die alles laten om wat zij doen naar een hoger plan te tillen. Je moet deze docu niet kijken als je op zoek bent naar food porn, eigenlijk komt er alleen aan het einde beeld voorbij van de gerechten zelf, maar ik miste het niet, iemand die er op de eerste dag was heeft trouwens alle gerechten op instagram gezet.

Ants on a Shrimp 6

Het is een prachtig document van een groep culinaire kunstenaars, een kijkje achter de schermen van een topkeuken en een portret van mensen die zijn zoals mijn broer was.

Poster Ants DEF highres

Wat was jouw beste maaltijd ooit?

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.