Afrikaanse stoffen

Reacties 11

Als je kinderen krijgt leer je veel andere ouders kennen. Soms kom je elkaar tegen op de opvang, misschien zitten je kinderen op dezelfde school of wellicht sta je elke zaterdagochtend bij dezelfde zwemles. Zo leerde ik een leuke vrouw kennen bij onze eerste gastouder 4 jaar geleden. Helaas verloor ik het contact omdat we daar weggingen, nu blijkt haar dochter op dezelfde school te zitten als de kleuter. Een woensdagmiddag speeldate voor de kinderen gaf ons een paar uur om bij te kletsen. Toen ze besefte hoeveel ik hou van kleding maken liet ze vallen: Oh joh mijn man haalt heel veel stoffen uit Gambia, ik heb er nog wel een paar liggen in jouw kleuren.

Blokprint en waxprint stoffen zijn vreselijk populair in Afrika, gek genoeg is een Nederlands merk het meest gewild. Vlisco stoffen worden (gedeeltelijk) in Nederland gemaakt en gaan naar landen als Ivoorkust en Gambia maar ze maken daar zelf ook de mooiste prints. Haar man komt uit Gambia en verkoopt de stoffen die daar gemaakt worden weer in Nederland.

Ze kwam vanochtend langs met een grote tas met allemaal verschillende prints er in. Ik heb me ingehouden en heb voor een vriendenprijsje twee prachtige prints uitgezocht. De eerste is een flinterdunne zomerstof in mijn favoriete kleur geel. Perfect voor bloedhete dagen en zo vrolijk.gele afrikaanse stoffen Gambia

De tweede is een iets dikkere katoen in mooi diep donkerblauw met naast de grote diamantvormige print ook een gave borderprint!afrikaanse stoffen Gambia donkerblauw

Nu vraag je je misschien af wat ik met Afrikaanse blokprint stoffen aan moet, dat is toch niet vintage? Nou dat is het dus wel. Blokprint stoffen waren vreselijk populair in de jaren 50. Het was zelfs een respectabele hobby voor huisvrouwen om hun eigen prints te maken

Het werd verwerkt in vrolijke zomerjurkjes als deze

Hierbij staat dat het een Hawaiaans printje is maar dit soort prints zie je heel veel in Afrikaanse stoffen.

IMG_5768Helaas is dit soort stof altijd smal, ik heb best wat meters over kunnen nemen maar het is nog even de vraag of ik er ook echt een volle fifties stijl zomerjurk uit kan maken. Dat weerhoudt me er natuurlijk niet van om alvast te kijken welke knopen er mooi bij passen.

Het is bijna me made may en ik heb nog zoveel projecten op de wachtlijst staan. Ook was ik van plan eerst mijn stoffenverzameling netjes op te maken, ik heb zelfs een lapjesmarktverbod. 

Toch kon ik geen nee zeggen tegen deze prachtige unieke stoffen. Geef me eens ongelijk, ik zie mezelf er al in flaneren deze zomer.

IMG_5769

Welke knopen zal ik kiezen?

11 reacties

 1. Floor

  Oe wat een prachtige stofjes! En wat een heerlijk filmpje!

 2. Eva

  Vooral die gele stof vind ik prachtig (zo jammer dat geel me totaal niet staat, word er vrolijk van)! Ik ben zelf gek op Afrikaanse stoffen. Vast een familietrekje 😉
  Ik ben benieuwd naar je creaties!
  Eva onlangs geplaatst…4×5 film liefhebbers opgelet!

 3. Lieke

  Altijd al iets gehad met deze stoffen. Ik kom uit Helmond, net als Vlisco en vroeger waren daar al stoffenzaken, die restpartijen en proefstoffen van Vlisco verkochten. Nu heb ik een aangetrouwd familielid, die als ontwerster bij Vlisco werkt. Via haar heb ik wel eens een doosje met wat lappen gekocht. Een eldorado!

 4. Die gele is mooi!
  Hier in de wijk zitten best wat Afrikaanse stoffenwinkels, altijd leuk om hun etalages te bekijken. En op straat kom ik de meest exotische creaties tegen :-), zowel qua stof als model!
  Geertruurzaam onlangs geplaatst…Babyvoorbereidingen

 5. O ja, Vlisco rules! Ik loop ook al een tijdje naar dit soort stoffen te kijken. Ze zijn mooi en bovendien heerlijk draagbaar als het hoogzomer is. PS ik zou bruine knopen kiezen…
  de DIY DIVA onlangs geplaatst…Dit is niet okay!

 6. Hilde

  Wat een gave stof die gele!
  Ik zou voor de grote gele knopen gaan. Ben heel benieuwd wat je ervan gaat maken

 7. Ik hou van Afrikaanse stoffen. Mooi kleurrijk en altijd van goede kwaliteit. Je kunt er de gekste kleuren en patronen tussenvinden. Altijd interessant.

 8. martha douma

  hallo,
  Ik wil eind dit jaar naar Gambia en vraag mij af hoe ik Gambiaanse vrouwen kan helpen om een beetje minder arm te zijn. Door mijn affiniteit met textiel vroeg ik me af of jou man of jij me wat kunnen voorlichten.
  Verder is het de bedoeling dat ik met peuters en kleuters ga werken en ben in kringloopwinkels puzzles,telramen etc, aan het verzamelen. Ik hoop dat jullie de moeite nemen te reageren, ook als je me niet kan helpen.
  M.vr.gr. Martha

 9. Ik woon vlakbij de Vlisco fabriek. Je zou eens naar onze stad moeten komen. Leuke stoffenzaken en een gezellige binnenstad. En ook de cacaofabriek is een gewilde fotostekje. Maar die gele stof is echt heel mooi.
  wilma onlangs geplaatst…Freek Vonk Live

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.