Oh Sh*t de dreumes heeft geen paspoort

Reacties 8

Dat is wat ik me twee dagen geleden opeens besefte. Aangezien we van plan zijn om aanstaande donderdag naar Denemarken te rijden,  is het misschien wel handig als de jongste telg iets van een identificatiebewijs heeft. Maar als je dan in Utrecht woont dan kan dat nog wel eens een probleem zijn…

Gelukkig wist ik het systeem te omzeilen, in Utrecht stad kon ik pas volgende week terecht voor de aanvraag, maar bij het wijkburo in Vleuten was plek zat! Maar dan kom je op het probleem: de pasfoto… Gelukkig wist ik precies hoe ik dat kon oplossen: ik heb hem zelf gemaakt.

Baby op mijn hoofd

zelf pasfoto's maken 2Drie jaar geleden moesten we namelijk ook al pasfoto’s hebben voor een kleintje. De oudste was toen drie maanden en ik zag het niet zitten om hem mee te nemen naar een fotograaf. Ik zocht wat op internet en vond www.maakjepasfoto.nl , een site die het makkelijk maakte om het zelf te doen.

Ik las het fotoreglement van voor tot achter en ging aan de slag. Omdat baby’s niet zichtbaar ondersteund mogen worden eindigde hij op mijn hoofd. Verder zijn de regels voor kleintjes een stuk minder streng. Dat weet het personeel van het gemeentehuis vaak zelf niet eens dus neem een kopietje van de fotomatrix mee als je discussie verwacht. Tip van een vriendin, voor hele kleintjes laat je ze gewoon liggen en neem je de foto recht van boven. Een kindje van een paar weken onzichtbaar rechtop houden is gewoon nooit een goed idee.

Met een 1,5 jarige is het makkelijker. Dacht ik… Met behulp van koekjes, gekke bekken en een ietwat te behulpzame broer kreeg ik uiteindelijk een goede foto te pakken. En een heleboel hilarische outtakes.

zelf pasfoto's maken

Hoe maak je zelf pasfoto’s

Het is belangrijk dat je evenwichtige belichting hebt, een egale neutrale achtergrond en (als het geen klein kind is) een neutrale gezichtsuitdrukking. Je mag wel glimlachen, niet te breed maar je hoeft niet boos te kijken.

Dan upload je hem naar www.maakjepasfoto.nl daar kan je er makkelijk voor zorgen dat de maat precies goed is en kan je een checklist nalopen of je foto echt voldoet. Ook kan je de achtergrond egaal shoppen maar dat vind ik niet mooi en niet nodig als je basis foto goed is. Het kost maar 2,50 voor een digitale versie die je meteen kunt uitprinten.

Op deze manier hebben we nu dus vier paspoorten met een leuke foto voor een fractie van de kosten van een fotograaf en zonder daar twee kinderen naartoe te moeten.

Wanneer moet jij je paspoort vernieuwen? Ga je zelf de pasfoto maken?

Deze post bevat affiliate links, als je via deze links iets aanschaft kost het jou niets meer maar steun je LeesVoer! Alvast bedankt, lees ook de disclaimer voor meer informatie.  

8 reacties

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.