Winter is coming

Reacties 2

Om met de verstandige woorden van Ned Stark te spreken: “winter is coming.” Over een paar maanden is het lekkere fruit weer schaars en kan je alleen maar sperziebonen uit Kenia krijgen. Hoe kom je die lange donkere winter door zonder elke dag kool met spruitjes te moeten eten? Inmaken, en snel een beetje, winter is coming.

Ik heb een aantal vintage standaard werken waaronder twee uitgaves van het kookboek van de Haagsche huishoudschool. Hierin zijn tientallen pagina’s aan de inmaak gewijd. Alleen de inleidende tekst is niet heel opbeurend, uit de versie van 1965:

“(…) Het is geen wonder, dat in de stad steeds meer huisvrouwen zich de moeite en zorgen en de risico besparen, verbonden aan het inmaken in huis. Op het platteland wordt heel veel ingemaakt, omdat men van het eigen gewas meestal meer oogst dan men in verse toestand kan gebruiken. Hier wordt echter het riskante steriliseren (…) steeds meer vervangen door het minder bewerkelijke en minder riskante bevriezen. Hiertoe werkt de mogelijkheid om een loket in een diepvrieskluis te huren, sterk mee.”

Nu heb ik geen diepvrieskluis in de buurt dus ik wil het risico toch nemen! Over het inmaken van fruit zijn ze wat positiever:

“Vruchten op sap, vruchtensappen, jams en limonadestropen kan de ervaren huisvrouw ongetwijfeld smakelijker bereiden dan de fabrikant.”

Terwijl ik dit typ staat er in mijn schuur maar twee potjes kruisbessenjam van mijn schamele bessenoogst, de rest heb ik met mijn stomme hoofd kado gedaan. Verder staan er vooral lege potjes van vorig jaar.Ik was toch van plan om een fantastische huisvrouw te zijn? Ik houd niet eens echt van jam. Ik denk dat ik me toch maar waag aan de riskante groenteinmaak.

De beste herinneringen aan ingemaakte groentes komen voor mij uit Groningen. Daar woonde mijn tante en bij de lunch stond er dan een potje ingemaakte paprika op tafel, voor op de boterham met kaas. Zoetzuur ingemaakt in vrolijke kleurtjes.Vanaf donderdag is het welbekende paprikastoplicht in de bonus dus skypte ik even met desbetreffende tante voor het recept. Zij is namelijk nog noordelijker gaan wonen, in Schotland. Ze had het al jaren niet gemaakt want groente zijn in Schotland duur en zeldzaam, een heel precies recept had ze dan ook niet voor me. Azijn suiker en inmaakkruiden. Ik ga donderdag experimenteren.

Wat ik eigenlijk ook graag wil proberen te maken is zuurkool. Elk jaar zie ik van die achterlijk grote koolen bij de Turkse groenteboer liggen, ze kosten bijna niets, maar wat moet je er mee. Zuurkool dus, ik ga op zoek naar een goed afsluitbare plastic emmer van minstens tien liter. Al heeft mijn moeder een enorme verzameling West-Duits aardewerk, misschien zit daar nog iets tussen.

Geen dag te verliezen! Winter is coming!

 

2 reacties

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.