It’s not easy being green (Vogue V9082)

Reacties 9

Er kwam een uitnodiging binnen voor een bruiloft, op 1 januari, met een deel van het feest buiten. Leuk, doen we… Maar wat moet ik aan. Opeens dacht ik aan een naaipatroon dat op zolder in de stash of shame lag. Vogue V9082, een outfit in drie delen: jurkje, truitje, en jasje. Gecombineerd met lange handschoenen zou dat wel eens een geniale look kunnen zijn.

Het probleem met naaien is dat je steeds meer kennis krijgt. Te vaak heb ik grove patroonaanpassingen gemaakt en bij het naaien pas over het echte fitten nagedacht. Nee deze keer ging ik het anders doen, alle mogelijke aanpassingen eerst op het patroon.

Dit bleek een behoorlijke uitdaging aangezien dit prachtige patroon uit 1960 vol zat met interessante designelementen. Franse coupenaden zijn prachtig, maar daar zijn niet heel veel full bust adjustments tutorials voor.

Ook hebben zowel het jasje als het truitje aangeknipte mouwen dus mijn standaard aanpassing voor brede schouders moest ook anders. Om maar niet te beginnen over het gestuntel met het jurkpatroon om de bandjes op de goede plek te krijgen. Maar, en daar ben ik echt heel trots op. Bijna alle patroonaanpassingen zorgden er voor dat ik recht toe recht aan kon naaien en het paste. Gelukkig maar want ik wilde niet nog in de auto naar de bruiloft toe aan het klooien zijn zoals de vorige keer…

Alleen bij het jasje heb ik iets verkeerd aangepast waardoor ik moest improviseren met de voering maar dat is prachtig gelukt. Voor de jurk heb ik trouwens zelf voering aan het patroon toegevoegd. Als ik dan zoveel moeite in een set steek, dan doe ik het goed.

Materialen

De jurk en het jasje zijn gemaakt van stof die ik gevonden heb in een tweedehandsje, het lijkt een soort linnenmix, waarschijnlijk gewoon gordijnstof maar ik viel enorm op de kleur. Helaas zaten er door jaren op de rol gelegen te hebben wat bleekplekken op waardoor ik heel creatief moest knippen. Het truitje is gemaakt van een prachtig vintage stofje dat ik gekregen heb van een lieve lezer uit de collectie van haar overleden schoonmoeder. Die stof heb ik ook gebruikt als voering voor het jasje.

Matching voering is iets dat in die tijd heel veel gedaan werd en het is misschien wel mijn favoriete detail van de hele outfit. Het maakt het jasje ook lekker warm omdat het geen voeringstof is maar mooie dikke stof. De knopen komen natuurlijk uit de collectie van Jeanne.

De top, is… top!

Het truitje is misschien wel mijn favoriete onderdeel van de set, ik heb hem ook al apart gedragen op een zwarte hoge broek. Hij past zo fijn dat ik denk dat ik er nog wel een paar van ga maken! Ik heb in het patroon de Franse coupenaad gesplitst en gedraaid en natuurlijk heel veel borstruimte toegevoerd. Ook heb ik de halslijn iets dieper gemaakt.

Ik heb voor deze set alleen een rits gekocht, de stof uit de tweedehands en 1 rolletje garen, en het patroon natuurlijk. Totaal aan materiaalkosten: €20,- Ik had nog wat voeringstof in mijn kast die ik gebruikt heb voor de jurk.

Ik ben heel trots op deze outfit, niet alleen door de patroonaanpassingen maar ook de afwerking. Er zit crinolineband in de zoom van de jurk, in de jurk zit een intern riempje met een haakje zodat je in je eentje makkelijk de zijrits dicht kunt doen. Alle zomen zijn met de hand afgewerkt en ik heb zelf een loopsplit toegevoegd aan het patroon. Oh en, iets dat toen ik met de patroonaanpassingen begon bijna onmogelijk leek: de figuurnaden van het lijfje van de jurk sluiten aan op die van de rok!

nor

Vogue V9082 is prachtig en niet heel moeilijk om in elkaar te zetten. Als je een relatief grote boezem hebt is het wel behoorlijk wat werk om het patroon aan te passen maar het is het waard.

Hoedje: Vintage
Handschoenen: Ali express
Tasje: Vintage
Schoenen: van Dalen
Naaipatroon: Vintage Vogue V9082
Pip’s en communicator: Star Trek Voyager

Wat is jouw favoriete onderdeel van deze look?

9 reacties

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.