Vlierbloesemlimonade

Reacties 18

Ik ben dol op vlierbloesemlimonade. Echte vlierbloesemlimonade dan, niet dat vieze parfummerige siroopje wat er bij een zweeds woonwarenhuis voor door moet gaan. Ik heb vlierbloesemlimo leren maken op een boerderij in Denemarken. Ze hebben daar zeven kinderen dus genoeg handen om grote hoeveelheden bloemen te plukken. De siroop werd in cementbakken te trekken gezet en na een paar dagen hadden we liters siroop om in te vriezen.

Terug in Nederland heb ik nooit de tijd genomen om de siroop te maken. Er was altijd wel een excuus. Geen plek, geen zin, geen vlierstruik in de buurt. Maar dit jaar heb ik eindelijk siroop gemaakt. Ik heb me rot gezocht naar een vlier die niet direct naast een drukke autoweg staat, al dat fijnstof wil ik niet in mijn limonade, en met een slapende baby op mijn rug een fietstas vol bloemetjes geplukt. Als ik het kan, kunnen jullie het ook!

image

Mijn recept:

500 gr vloerbloesem, zoveel mogelijk steeltjes afgeknipt
3 liter water
1,5 kilo suiker
2 theelepels citroenzuur (in poedervorm te koop bij Turkse of Marokkaanse winkels)
3 citroenen, het liefst biologisch
Een grote bak om in te trekken, bijvoorbeeld een tummytub.

Laat de vlier even liggen, dan kruipen eventuele beestjes er uit. Knip dan zoveel mogelijk de grote steeltjes van de bloemen af en doe ze in je grote bak.

Snij de citroenen in dikke plakken en doe ze bij de bloemen.

Kook het water en los de suiker en het citroenzuur er in op.

Laat het water afkoelen tot het handwarm is en giet het dan op de bloemen en citroenen. Als je bloemen bruin kleuren is het water nog te warm, dat had ik dit keer…..

Zet het op een veilige plek. Ik heb het in de extra koelkast gezet die ik heb maar niet iedereen heeft die luxe. Laat het minimaal drie dagen staan en roer het elke dag goed om.

image

Zeef de siroop door een kaas- of theedoek en voila, siroop.

Vlier gaat nogal snel gisten, als dat met je siroop gebeurt zijn er twee dingen die je kunt doen: Snel invriezen en gewoon als siroop gebruiken of in beugelflessen over doen en laten gisten tot vlierchampagne.

Nog een leuke zomercocktail:

scheutje wodka, scheutje vlierbloesemsiroop en aanvullen met prosecco, heerlijk

18 reacties

  1. Pingback: Vlierbloesemlimonade | LeesVoer Vlierbloesemlimonade | Een zoektocht naar domestic bliss omgetoverd tot smakelijk leesvoer

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.