Tomaat

Reacties 9

Tomaten zijn op het moment bizar goedkoop, voor 50 cent heb je al een kilo. Maar wat moet je er mee? Kilo’s rijpe tomaten lachen je toe bij de groentenboer “neem ons mee, we zijn bijna gratis” maar toch laat je ze liggen want kilo’s tomaten verwerken is gedoe. Tot je opeens een aanbod krijgt dat je niet af kunt slaan. Dus zit ik hier nu met 25 kilo rijpe tomaten, prachtige tomaten.

Het toeval wil dat ik kennelijk iemand ken die bij een zadenfabrikant werkt. Daar veredelen ze tomaten op zoek naar mooie nieuwe soorten en verkopen daar het zaad van. Nu zit er in elke tomaat een heleboel zaad en groeien er nogal wat tomaten aan elke plant. Er blijven dus behoorlijk wat tomaten over. Die worden gedoneerd aan de voedselbank en dus ook aan kennissen met culinaire interesse.

Dus kon ik geen nee zeggen toen ik ze aangeboden kreeg, aan de plant gerijpt, superlekker. “Ja hoor ik wil wel een kratje”. Een kratje bleek dus 25 kilo. Ik lust niet eens rauwe tomaten dus ik moet aan de slag. Tomatensoep, gedroogde tomaten, tomatenchutney, tomatenjam.

Ik zal jullie dus de komende dagen vooral lastig vallen met manieren om van mijn tomatenberg af te komen.

Wat is jouw ultieme tomatenverwerkingstip?

9 reacties

 1. Hier pruttelt er nu een pan met tomaten pasta saus!!!
  Mjammie!
  Ideaaaaal voor in de vriezer ook! Vanavond gebruiken we de tomatensaus als basis voor de zelfgemaakte pizza’s.

  En ik vond dat ik al veel tomaten had met mijn 8 kilo 😉

 2. Ik zag laatst een recept voorbij komen van tomatensalsa, om je tortillachips in te dippen. Valt allicht te proberen als je omkomt in de saus en soep. Succes!

 3. kim

  Tomatensaus inwecken en de hele winter van eten..

 4. Barbara

  Hier gaan ze voornamelijk in de pastasaus 🙂

 5. Jasper

  Wijn! Op een soortgelijke manier kwam ik aan 50 kilo rode cherry en 30 kilo gele cherry tomaten. Er staat nu 30 liter rode tomatenwijn en 20 liter gele tomaten wijn te pruttelen in mijn woonkamer.

 6. Pingback: Geroosterde tomatensoep | LeesVoer Geroosterde tomatensoep | Een zoektocht naar domestic bliss omgetoverd tot smakelijk leesvoer

 7. Susanne

  ketchup! Leuk om te maken en makkelijk te bewaren want er blijft altijd weinig over van zo’n kilo tomaten 😉 en wij maken altijd onze eigen tomatensaus, voor pasta en lasanga.

 8. Cisca Servie

  Tomatensap koken, Wij hebben 35 liter staan en daar hebben we genoeg aan tot de nieuwe oogst. Moet wel zeggen dat wij hier nooit gepelde of gezeefde tomaten kopen ook spagettiesaus wordt hier niet gekocht wij maken alles van de tomatensap. Eventueel inlaten koken als we bv saus voor de pizza moeten hebben. De gekookte saus doen we in flesjes van een halve liter dat vinden wij een fijne maat

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.