Thee

Reacties 23

Op de een of andere manier heb ik de laatste tijd steeds vaker het volgende gesprek:

Ik: Wil je een kopje thee?
Ander: Ja lekker
Ik: Wat voor een thee wil je?
Ander: Maakt niet uit.

Een paar minuten later zet ik een kopje thee neer:
ander: Oh…. Ja maar geen zwarte thee!?!

Begrijp me niet verkeerd, ik heb niets tegen mensen die geen zwarte thee drinken om welke reden dan ook, echt. Waar ik wel problemen mee heb is dat mensen als je ze thee aanbied er van uit gaan dat je daarmee een kruiden aftreksel bedoelt.

Dit terwijl thee toch een redelijk duidelijke omschrijving is van het drankje. Je weet wel een aftreksel van de theeplant!

Sinds wanneer betekent thee geen thee meer? Waarom is het opeens raar om zwarte thee te drinken of te schenken? Ik drink ook wel eens kruidenthee, ik ben niet tegen of zo.

Er is maar één ding dat er bij mij echt niet in komt: zoethout! En als je eens geen trek hebt in zwarte thee, of je er niet goed tegen kan, en je wil ergens een kopje kruidenaftreksel drinken is er vaak alleen sterrenmunt te krijgen. Echt de geur alleen al geeft me antiperistaltische neigingen.

Maar om weet even terug te komen bij mijn punt: al die andere dingen die we in de volksmond ook wel eens als thee benoemen zijn “op thee gelijkende dranken”. Dus als ik vraag of je een kopje thee wilt en je zegt ja, dan krijg je thee. Als je liever kruidenthee hebt, kan ook, geen enkel probleem, maar geef dat even bijtijds aan.

Drink jij nog zwarte thee of ben ik hopeloos ouderwets?

23 reacties

 1. Helemaal eensch. Ik heb vooral een gruwelijke hekel aan muntthee. Bladeren in een heet glas water, niets voor mij.

  Ik zweer bij een kopje thee van Twinings. En dus krijgen de mensen die hier op bezoek komen dat ook. Heb trouwens nog niemand horen klagen.

 2. Zwarte thee? Jazeker drink ik dat, en dan bij voorkeur een goede Darjeeling of Ceylon!
  Deze blijven mijn all-time-favorites (zelfs na meer dan 2500 melanges van thee en infusies*).
  Een groene of witte thee (alle thee komt van dezelfde plant), ook prima. En een goede kruideninfusie op zijn tijd, vooral als ijsthee (zonder toevoegingen!) 😉

  * = alleen in het Nederlands heten infusies “thee”, in andere talen is het woord thee echt voorbehouden voor een drank waarin de camelia chinensis (theeplant) een belangrijke rol speelt. Andere dranken van bijvoorbeeld kruiden heten infusie.

 3. Maal

  Jaaa, THEE! Lapsang Souchong als speciale traktatie en verder Earl Grey en Ceylon.

  Ze zeggen trouwens dat je alle cafeine moet vermijden als je zwanger bent, maar betekent dat dan ook dat je negen maanden lang helemaal geen thee mag drinken? Want dat zou wel zwaar zijn…

 4. Lana

  Caffeine mijden hoeft volgens de nl richtlijnen niet. Hier mag je vier koffie per dag. In frankrijk mag je weer rode wijn. Ik doe aan gezond verstand en drink gewoon mijn thee.

 5. Mieke

  Earl grey blijft favoriet! (hoewel een kruiden’theetje’ er ook wel geregeld in gaat).

 6. Marjan

  haha, ik ben inderdaad zo’n ‘kruidenthee-muts’ (kweek zelfs mijn eigen munt voor verse munt thee), gelukkig de meeste vriendinnen ook, dus dat komt dan wel goed. alleen 1 vriendin gruwelt van mijn kruidenthees en voor haar heb ik dan een zakje ‘gewone’ thee in huis (die neem ik dan stiekem mee uit een restaurant ofzo)

 7. Chantalle

  Ik vind het juist irritant als ik ergens kom en ik krijg thee aangeboden en ik dan ook zeg “maakt niet uit” ik vrijwel nooit meer zwarte thee krijg. Ik krijg dan 1 of ander raar kruidending of iets met vruchtensmaak…. Tegenwoordig zeg ik dan maar dat ik graag iets zwarts wil. Of groen, vind ik ook prima, maar dan liever niet de citroen-variant… Want waar is dan die theesmaak? Dan proef je alleen citroen… Om ongewenste situaties te vermijden kies ik liever toch zelf een smaakje en heb ik zelf ook verschillende smaakjes in huis voor m’n gasten. Zelfs groen-citroen en kruidendingen 🙂

 8. Chantalle

  Wat ik ook irritant vind is mensen die “cola” zeggen, maar “cola light” bedoelen…

 9. Mamaphy

  Nee drink ik niet. Ik vind het zoooo smerig, pas sinds mn zs drink ik smaakjesthee. Haha. Aardbei, citroen, bosbessen, zoiets. M van de kruiden lust ik uitsluitend….juist zoethout:D

 10. Zwarte thee drink ik alleen met een wolkje melk. Als ik dat niet doe, wordt ik misselijk, net als met groene en witte thee. Rooibos gaat er puur goed in en kruidenthee helemaal goed. Weet je wat ik de lekkerste thee vind? De herfst- en winterthee van Pickwick. Het liefst dronk ik die het hele jaar en ik weet heus wel dat dat voor theepuristen iets slechts is 🙂

 11. sanne

  thee:

  bij het opstaan: earl grey
  door de dag: hangt van het weer af. Warm weer: English Breakfast of groene thee. Koud weer: English Breakfast of Indian Chai (niet die van Pickwick, “echte” chai)

  ’s avonds: kamillethee of rooibosthee

 12. Ik zeg dan altijd: “het maakt niet uit, als het maar geen Earl Grey is”. Wat eigenlijk ook raar is, want eigenlijk maakt het dus wel uit 😉

 13. Jlnda

  Liefst echte engelse standaard black tea. Heeft toch echt meer smaak dan de de english blend

 14. Nee hoor, ik kan niet zonder Earl Grey. Ik word er ook zo gek van dat ik bijna altijd zo’n vieze, bijna chemische, fruitthee krijg. Is dat niet iets voor kinderen?

 15. Pingback: Nog een kopje? | LeesVoer Nog een kopje? | Een zoektocht naar domestic bliss omgetoverd tot smakelijk leesvoer

 16. Catherine

  Het feest der herkenning.

  Zwarte thee: standaard= PG tips (soms met melk maar altijd met suiker) des ochtends maar ook als medicijn bij kalamiteiten, 16:00 is óf lapsang van Twinings, óf Earl dan wel Lady Grey van dezelfde firma. In de winter inderdaad geregeld echte Chai. Deze laatste vier zonder toevoegingen maar wel gemaakt met fatsoenlijk water zonder chloor bijsmaak.

  Groene thee graag bij warm weer, licht en geurig zonder poes pas of met jasmijnbloesems en een wolkje melk, soms zelfs een lepeltje honing.

  Verse mint thee drink ik overigens in horeca gelegenheden liever dan welke pick wick variant dan ook.

 17. Pingback: Wat heet | LeesVoer

 18. Brenda de Wilde

  Juist iets met zoethout want dan hoef ik er geen suiker in te doen 🙂 Ik begrijp alleen niet, net als jij, dat ze dat dan “thee” noemen terwijl t een kruidenmengsel is ofzo, heel raar……

 19. Plien

  Ik drink geen zwarte zwarte thee, nog koffie.
  Maar ‘kruidenmengsels/infusions’ drink ik de hele dag door!
  Doe mij maar zo’n “1 of ander raar kruidending”. Vers of gedroogd van de Poolse Supermarkt 🙂

 20. Pingback: review | tea bar losse thee & infusions | Green and the Cities

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.