Kopen bij Primark, kán dat wel

Reacties 21

Primark: voor veel mensen is het een shoppingwalhalla waar je voor bijna niets een nieuwe look kan kopen. Voor anderen is Primark hét voorbeeld van wegwerpmode die niet ethisch geproduceerd kan zijn. De waarheid ligt, zoals altijd in het midden.

Ik ben de eerste die zal spreken voor eerlijke, milieuvriendelijke kleding die geproduceert is door mensen die er van kunnen leven, maar eerlijk is eerlijk, niet alles in mijn kast voldoet aan die eisen. Ik winkel graag bij de kringloop maar daar kan ik niet alles vinden. Ik naai veel van mijn eigen kleding maar koop ik altijd netjes biologische en eerlijk geproduceerde stoffen? Nee.

Een pijnlijk feit is dat in de grote winkelketens bijna alles onder onwenselijke omstandigheden is gemaakt. Gelukkig zijn de laatste jaren veel goede initiatieven gestart zoals de Clean Clothes campain en  de Ethical trading initiative, die laatste vanuit de industrie zelf. Veel bedrijven hebben al verbeteringen aangebracht in hun productieproces, is het perfect, nee echt niet maar het gaat wel langzaam de goede kant op. Primark is aangesloten bij deze initiatieven en heeft daarnaast nog wat eigen projecten gestart.

Bangladesh

Na het drama op Rana Plaza in Bangladesh waren ze een van de eerste die met geld over de boeg kwamen en ze hebben dit jaar nog meer gedoneerd in de hoop andere winkelketens mee te krijgen. Zijn ze nu het beste jongetje van de klas in modeland, nee zeker niet maar ze zijn er zeker wel actief mee bezig en dat is jammergenoeg niet van elk merk te zeggen. Primark uit principe voorbij lopen en wel bij de buren gaan shoppen heeft dus weinig zin als je heel bewust kleding wilt kopen. Het is zelfs een beetje hypocriet.

Iets dichter bij huis is Primark erg goed bezig: bij het aannemen van personeel hebben ze een voorkeursbeleid voor mensen die uit een ww, wajong of bijstandsuitkering komen. De helft van de banen bij Primark worden op dit moment door deze mensen vervult.

Op milieugebied werken ze met gerecyclede papieren tassen die maken ze in Groot Brittanië in een eigen recyclingfabriek van afval uit de winkels en hebben ze projecten voor het schoner verbouwen van katoen.

Maar zo goedkoop dat kan toch gewoon niet?

De vraag is: is Primark zo goedkoop omdat ze er minder bovenop doen? Is een shirt bij een concurrent duurder omdat het beter geproduceerd is of omdat ze de klant meer doorberekenen? Primark zelf zegt dat ze zo goedkoop zijn omdat ze bijvoorbeeld niet aan reclame doen, geen dure modellen inhuren en geen muziek draaien in de winkels. Ook zeggen ze er gewoon minder op te verdienen. Dit is natuurlijk hun communicatie maar wel iets om over na te denken.

Koop jij bij Primark?

Ik persoonlijk probeer zo duurzaam mogelijk te zijn. Maar ik ben niet roomser dan de paus, natuurlijk winkel ook ik af en toe bij grote winkelketens. Ik had zelf ook het idee dat Primark het summum van slavernijkleding was, na grondig onderzoek kan ik zeggen: dat zijn ze niet, ze zijn goed onderweg en zitten nu in de middenmoot van de modewinkels. Ze verdienen het echt niet meer om gezien te worden als superslecht bedrijf.

Primark wordt ook veel bekritiseerd omdat het een cultuur van wegwerpmode zou maken. Tja, het ligt enorm aan jezelf. Het is heel verleidelijk om van alles mee te nemen omdat het maar een paar euro kost maar daar ben je zelf bij.

Ik ga primark dus niet uit de weg, ik ben blij dat ze open zijn over hun voortgang en ook lokaal sociaal bezig zijn.

persopening

Gisteren opende het nieuwste filiaal aan het spui in Den Haag, ik was daar als pers voor uitgenodigd. Ik kreeg een giftcard van 50 euro en een rondleiding door de nieuwe winkel, terwijl de wachtrij buiten volliep.

wachtrij.jpg
Het was mijn allereerste keer in een Primark en dus heb ik een beetje een scheef beeld van de winkel zo enorm leeg.

lege primark.jpg

ik was zielsgelukkig geweest als deze winkel had bestaan op mijn vijftiende; met mijn bijbaantje had ik er een ruime garderobe kunnen samenstellen!

Ik heb me bij het shoppen beperkt tot flanellen schots geruite pyjama’s voor het hele gezin, die zoek ik al een tijd. Een thermolegging, een warm vest voor mijn peuter en een panterprint badmuts, ja ja, retro pincurls houden niet van water. En ja ik heb bij heel veel spullen gedacht: “oeh leuk, en zo goedkoop!” Maar nee, ik heb het braaf weer teruggelegd. Ik zit dit nu te tikken in mijn nieuwe pyjama.

pyjamazz

Wat me verder opviel was dat bijna alle kleding tot maat 20 gaat, dat is vergelijkbaar met maat 46, dat is in veel kledingwinkels wel anders. Ook heb ik schoenen gezien tot maat 43!

primark maat 43

Voor een heleboel mooie foto’s van deze enorme winkel en close-ups van de producten moet je even kijken op fabulicious home life!

Koop jij bij Primark? Waarom wel/waarom niet?

21 reacties

 1. Wat een goed stuk heb je weer geschreven. Ik vind het erg knap dat je over een persbezoek van een opening toch een interessant en goed onderbouwd stuk kan maken. Ik heb zelf Primark ook een tijd gemeden tot ik het ook hypocriet van mijzelf van dat ik wel bij de H&M ging shoppen. Toevallig ben ik deze maand weer voor het eerst bij de Primark geweest en ik sta elke keer weer te kijken van het enorme aanbod. Ik vind het persoonlijk ook heel fijn dat ‘grotere’ maten hier voor de meeste kledingstukken verkrijgbaar zijn in tegenstelling tot zo ongeveer elke andere winkel. Helaas vind ik de kwaliteit van de kleding en hoe de kleding zit vaak tegenvallen waardoor ik er bijna nooit iets koop. Maar voor veel mensen is Primark echt shopping heaven en voor jonge meisjes met een klein budget echt een uitkomst.

 2. Jolan

  Bedankt voor je mooie heldere verslag!
  Binnenkort opent er een Primark in onze stad.
  Ik zal zeker even gaan kijken.

 3. De prijs van een broek zegt niet altijd iets over de productiekosten en de loonkosten van mensen in andere landen geloof ik. Het liefste zou ik niets betalen aan marketing, dat is een persoonlijke ergernis. Mijn meeste kleren zijn 2e hands, via ruilavonden met vriendinnen, of van mijn moeder geweest maar ik heb ook een aantal artikelen van H&M, het is moeilijk nee te zeggen. Ik heb wel onlangs mijn winterjas bij Nukuhiva gekocht, ik denk er 8 jaar mee te kunnen doen ofzo, maar man, het was wel een rib uit mijn lijf, qua prijs. Maar de kwaliteit van de jas is echt fantastisch. Het is voor het eerst dat ik het niet koud heb in de winter buiten.

 4. Ik ben nog nooit een Primark in het wild tegengekomen. Nou ben ik voor het veelgeroemde knutselparadijs Action minstens een half uur onderweg, dus misschien dat dit pyjamaparadijs ook buiten mijn actieradius ligt. Maar mocht er een keer eentje voor mijn bakfiets springen, dan zal ik eens binnenlopen. Ik ben benieuwd.

 5. Ik heb nog nooit wat bij de primark gekocht, ik paste er niks. Misschien binnenkort maar eens gaan om slaapkleding te scoren!

 6. Ken je het boek Overdressed van onderzoeksjournalist Elizabeth l. Cline? Een aanrader voor iedereen die meer wil weten over dit onderwerp. Ik ben niet per se anti Primark, zeker voor jongeren met een bijbaantje. Wat ik wel zorgwekkend vind is dat ‘Fast fashion’ de maat lijkt te worden: het is goedkoop, dus je koopt heel veel. Dat de kwaliteit matig tot slecht is maakt niet uit, je gooit het toch snel weg, want goedkoop….De gemiddelde Primark klant komt beladen met tasjes naar buiten, geeft best veel geld uit, maar maakt niet meer de overweging om in plaats van tien dubieuze shirtjes een of twee mooie producten te kopen. Overdressed legt de marketingmechanismen bloot die ons deze mindset

 7. E

  Ik kom er gewoon! Niet ontzettend vaak,;want hij is nou eenmaal meer dan 2uur hier vandaan. Maar ik kan me echt even niet druk maken om wat er achter elke winkelkete gebeurd. Ik moet aan mezelf denken op dit moment. Wabt juist door me zo druk te maken om alles is het fout gegaan. Heel hard misschien, maar voor nu, is het beter. Misschien dat ik me er nog wel eens in ga verdiepen, maar nu nog niet.

 8. joline

  Dank je Lana, ik denk er net zo over. Denk na over de keuzes die je maakt!

 9. Wat een goed stukje! Ik kom zelden bij Primark, omdat ik de kleding vaak nogal vind tegenvallen. Maar de laatste tijd heb ik super veel leuke nieuwe dingen gezien op blogs, dus ik wil binnenkort weer eens gaan kijken!

 10. Ik heb hier vorig jaar voor mijn studie onderzoek naar moeten doen… In plaats van PRIMARK onderzocht ik ZARA. Al die ketens werken samen onder een dak.. De kleding van ZARA wordt grotendeels gemaakt in de fabrieken waar PRIMARK ook zit, het is erg maar veel mensen kunnen toch niet zonder/anders (die prijs).. Ik ben zelf ook guilty en koop vaak mijn basics (sokken e.d.) bij de PRIMARK. Daarnaast winkel ik nog steeds heel graag bij H&M en ZARA. Ik vrees dat er voorlopig nog niet zoveel gaat veranderen.. Goed artikel, en leuke blog! Ik volg je nu XO

 11. Ik had er laatst nog een discussie over met mijn tante die heel erg tegen Primark is. En ze wou mijn argumenten dat ze hun best doen, niet horen. Misschien moet ik haar dit artikel laten lezen. Het hypocriete is dat ze dan Zara wel helemaal ok vindt. En Benetton is één van haar favoriete winkels, terwijl die al zó vaak beschuldigd zijn van juist dezelfde en nog ergere praktijken. Een imago heb je op één twee drie, maar probeer er maar eens vanaf te geraken!

  Goed artikel en blij dat er ook eens iemand niet alleen het negatieve belicht!

 12. Eigenlijk is het vaak heel simpel: heb je liever een broek van 150 euro? Of 3 zakken vol kledij voor 150 euro? Die jeansbroek van 150 euro… daar betaal je waarschijnlijk 100 euro voor de naam…. Ook die grote merken maken volgens mij gebruik van fabrieken met lageloon medewerkers hoor…

 13. Lyndon

  Wat een crappy kleding bij de primark: alles is te kort te klein en voor een type mens: de korte skinny. Alles is te kort, te klein en zit te crap…

 14. Pz

  ja ze nemen mensen van het uwv aan, om ze dan na een paar maanden er weer uit te knikkeren. Gebruik maken van goedkopere mensen omdat ze toch via een uitkering komen.
  Wat de kleding betreft vraag ik me af of al die mensjes echt wel netjes betaald krijgen voor de goedkope shirtjes ( waar bij mij& andere om me heen de gaten na een week erin zitten.) wat dat betreft iets meer betalen zal het denk ik toch betere kwaliteit zijn.

 15. Leuk om te lezen. Ik ben maar een keertje geweest. Ik wil wel nog een keertje naar Primark maar dan als rustig is 😀 anders word ik gek van drukke

 16. Kim

  Ha, wat grappig, ik ga ook juist naar de Primark voor de pyjama’s 🙂 Heerlijk zijn ze. Ik heb ook altijd de neiging om teveel in m’n shopper te gooien als ik daar aan het winkelen ben, daarom heb ik als afspraak met mezelf dat ik van alles wat ik er in gooi de prijs noteer. Zo weet ik precies hoeveel ik aan het eind kwijt ben en na de vraag “heb ik dit echt nodig?” voordat ik in de rij ga staan blijkt dat ik niet meer met dingen thuis kom waar ik niks mee kan. Ik vind het echt een uitkomst!

 17. Erik

  Wat zijn je bronnen (buiten jezelf) ?

  Als ik nl. op andere sites kijk van organisaties die onderzoek hierna kom ik op hele andere uitkomsten. Kijk eens op schone kleren campagne of rank a brand.

  Over betaling van loon en ook hulp na de ramp in Bangladesh zijn de berichten verdeeld. Dus ik ben benieuwd hoe je tot deze conclusies bent gekomen.

 18. Lana

  De bronnen die ik heb gebruikt staan allemaal gelinkt in het artikel

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.