Plooien voor gevorderden

Reacties 28

Natuurlijk ben ik trots op alle zelfgemaakte kleding die ik jullie laat zien maar ik moet heel eerlijk zeggen dat ik sinds mijn haute couture jurk niet meer zo vol van een creatie ben geweest. Vorige week liet ik jullie de eerste look zien van de stof die ik uit Ghana kreeg. De tweede is nu ook af en hij zit zo perfect!

Misschien ben ik er ook wel extra blij mee omdat meneer leesvoer me geholpen heeft met deze creatie. Nee hij heeft niet achter een machine gezeten of zelfs een stofschaar vast gehad. Meneer LeesVoer deed datgene waar hij goed in is: nerden!

Ik had een deel van de stof afgeknipt om de rok te maken. Omdat het een borderprint is kon ik kiezen tussen rimpelen en plooien. Bij de vorige creatie heb ik voor rimpelen gekozen en omdat bij deze het lijfje wat strakker is wilde ik plooien maken maar ugh. ik had eerst moeten berekenen hoeveel plooien ik wilde en daarna pas de stof moeten knippen. Na drie keer alles plooien met een net andere afmeting wilde ik het opgeven. Meneer LeesVoer stond op, pakte een krijtstift en ging los op de achterdeur. Hij berekende mijn plooigrootte en de benodigde overlap per plooi om alle stof te gebruiken en goed uit te komen.

(helaas waren de foto’s per ongeluk iets te donker dus zijn ze een beetje suboptimaal. Binnenkort ga ik deze jurk een echte fotoshoot geven.)

Afrikaanse stof jurk met plooien
close up handwerkHet is voor de verandering eens geen losse top en rok maar een echte jurk. De rok is dus een geplooide rechthoek en de top is volledig dubbel gemaakt. Dit maakt hem steviger maar ook is de binnenkant prachtig afgewerkt. Als er geen achternaad en rits in zou zitten zou je hem binnenstebuiten kunnen dragen zonder verschil te zien.

Die rits is nog een verhaal apart trouwens…. Toptip: koop geen goedkope blinde rits als je een strakke jurk gaat maken uit veel lagen dikke katoen. Ik had speciaal een blinderitsvoetje aangeschaft om het inzetten makkelijker te maken, het ging perfect, maar zodra ik hem aantrok splitte de rits. Drie keer gerepareerd en opnieuw geprobeerd. 2,5 uur later heb ik er alsnog een zichtbare stalen rits ingezet. Ah well. Stiekem vind ik het effect heel mooi.Afrikaanse stof plooien collage

afrikaanse stof jurk met plooien-5-2Ik ben bijzonder trots op de patternmatching die ik voor elkaar heb gekregen. Het kostte me wat moeite om niet economisch te knippen maar hierdoor klopt alles wel perfect. De punt aan de voorkant lijkt op het eerste gezicht uit 1 stuk te bestaan maar stiekem is het onderste puntje deel van de tailleband! Het patroon is weer afgeleid van mijn vespa bloes en verder dus zelf getekend.

Ik heb nog een klein stukje stof over en wil misschien proberen er een klein vestje bij te maken om de jurk veelzijdiger te maken maar voorlopig is hij perfect. Oh en er zit trouwens geen petticoat onder, doordat de katoen heel dik en dicht geweven is blijft hij heel mooi zo staan.

Nog even de kosten op een rij
stof: 10
rits: blinde brakke 1,50. Metalen uit stash was volgens mij 4,-
Garen en knoop: de schat van Jeanne
TOTAAL: 15,50

Wat vind jij van de jurk?

28 reacties

 1. Marianne

  Wauw wat ontzettend gaaf!!! En zo mooi gemaakt!! Staat je super!!

 2. Sabine

  De jurk is echt geweldig en staat je prachtig! Kwijl.. 😉

 3. Wauwie! Ik weet alles van de hoeveelheid werk van weef/kleurpatronen door laten lopen over patroondelen heen, het is een enorme uitdaging en wow wat heb je dat mooi gedaan!

 4. isa

  En wanneer ga jij een boek uitgeven met je patronen?

 5. Lana

  Dat zou ik wel heel gaaf vinden maar dan zou ik moeten samenwerken met iemand die echt patronen kan maken. Ik naai namelijk echt net zoals ik kook: men neme en pleuren. Oh dit klopt niet, ah well dan doe ik het anders. Maar als ik iemand kan vinden om mee samen te werken lijkt me dat een super idee.

 6. Thea

  Hij staat je geweldig! En idd plooien… gedoe maar heel mooi geworden.

 7. Prachtig en het zit als gegoten, een kunstwerk! Dat patroon zou ik ook wel willen. En ik heb een diploma patroontekenen op zak, maar het is alweer een tijd geleden dat ik die kennis heb gebruikt 😉
  Helga onlangs geplaatst…Weekplan #20

 8. WAUW!!

  (ik reageer nooit, maar hiervoor wilde ik toch wel even de minimale moeite nemen)

 9. Sarah

  Ooooh, prachtig!! Super gemaakt. En zalig, zo’n man die loos gaat voor jouw jurkjes 🙂 !

 10. Annemarie

  Hahaha, die berekening!! Geweldig!!
  Maar wat een prachtige jurk is het geworden, en hij staat je super!

 11. Lies

  Ik ben zo ongelooflijk stikjaloers nu!

 12. Thérèse Joosen

  Deze jurk is wel heel mooi gelukt. Daar mag je met recht heel trots op zijn. En hij staat je geweldig.

 13. Michelle

  Super mooi! Zowel de stof als hoe hij gemaakt is en hoe hij zit. Prachtig!

 14. Waanzinnig mooi!
  Ben vandaag op je website beland en kom zeker vaker kijken naar je leuke posts en outfits 🙂

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.