Pink!

Reacties 3

Roze, het is niet mijn kleur. Het staat me niet en ik kan niet tegen die extreme scheiding in jongens en meisjesspullen door het gebruik van roze. Ik bedoel: een meisje kan wel blauw aan maar als een jongetje roze aan heeft is het raar. Maar toch, toen ik deze marmelade maakte en het eindproduct zo prachtig dieproze bleek moest ik toegeven: roze is prachtig!

Marmelade is net als roze, het heeft fanatieke voorstanders en extreme haters. Ik val persoonlijk in de eerste categorie; de bittere zoetheid van marmelade met de stevige stukjes citrusschil er in is gewoon perfectie op een broodje. Natuurlijk zit er achterijk veel suiker in en is het gewoon snoep vermomd als broodbeleg maar eens in de zoveel tijd moet dat kunnen. Maar dan wel zelfgemaakt, dan weet je precies wat er in gaat en is het makkelijker om er niet te veel van te eten hahaha. Ook sla je dan de goedkope suikervervanger fructose glucosestroop over, je bloedsuikerspiegel zal je dankbaar zijn.

Ja maar dat is moeilijk!

Nee, niet moeilijk. Wel wat werk, daarom maak ik veel in een keer. Het is namelijk ook een prima kado, als de ontvanger in de marmeladeliefhebbers groep zit natuurlijk. Wil je minder maken, halveer het recept gewoon.

Wat heb je nodig?
Een grote pan, echt groot, 10 liter of meer, het liefst met een dikke bodem
Een maatbeker
Een suikerthermometer
Een citruspers
Een stuk kaasdoek of hydrofiele doek
Schoteltjes in de vriezer
Schone pottenLeesVoer Grapefruitmarmelade

Ingrediënten voor 4,5 tot 5 liter marmelade:
2 kilo biologische rode grapefruits (je gebruikt de hele vrucht dus je wilt echt ongewaxte onbespoten grapefruits)
2 grote citroenen
4 kilo suiker (geen geleisuiker)
4 liter water

LeesVoer GrapefruitmarmeladePers de grapefruits en de citroenen uit. Schep alle velletjes en pitjes die in de pers achterblijven in de doek, bind de doek dicht.

Zet 4 liter water op in een pan van minstens tien liter inhoud. Heb je niet zo’n grote pan, maak dan een deel van het recept.LeesVoer Grapefruitmarmelade

Snij de schil van de grapefruit in kleine schilfertjes, dikker als je van grove marmelade houdt. Als je de citroenen ook biologisch hebt han je die schillen ook toevoegen, gooi die anders weg. Voeg alle schil toe aan het water. Doe het sap er bij en hang de doek in de pan. Laat dit geheel nu 1-2 uur zachtjes doorkoken. Het doel is dat de schilletjes boterzacht worden. Heb je ze heel fijn gesneden dan ben je daar natuurlijk sneller.

Als de schilletjes helemaal zacht zijn haal je de doek uit de pan, leg die even in een bakje. Gooi de monsterlijke hoeveelheid suiker bij het mengsel. Roer totdat alle kristallen verdwenen zijn. Hang dan de suikerthermometer in het vocht en zet het vuur hoog.

Pers al het vocht uit de doek en voeg dit al roerend toe aan het mengsel. Dit vocht zit vol met pectine, pectine is het spulletje dat celwanden van planten stevig maakt, het is ook het spul dat jam stevig maakt, het is wat ze aan suiker toevoegen om geleisuiker te maken.LeesVoer Grapefruitmarmelade

En dan begint het grote wachten. Het mengsel moet een temperatuur bereiken van 105 graden celcius of 220 fahrenheid, ik geef de fahrenheid er bij omdat dat punt altijd mooi staat aangegeven op de suikerthermometer. Dit is het geleerpunt van jam, zodra je vocht deze temperatuur bereikt ga je testen op een bevroren schoteltje. Een theelepel van het hete mengsel op een koud schoteltje geeft een indicatie van de stijfheid van je marmelade.

Is de jam nog niet stijf genoeg? Laat de massa nog iets langer koken net boven de 105 graden. Laat het niet te heet worden want dan krijg je caramel. Test de jam net zo lang tot je hem bijna stijf genoeg vindt. Hij stijft nog iets extra op.

Zorge dat je schone potten klaar hebt staan, ik gebruik weckpotten omdat mijn jam daarin geen contact maakt met metaal of plastic. Als je dat geen probleem vindt kun je ook gebruikte supermarktpotjes nemen.

Het is in Nederland gebruikelijk om de potjes te vullen, de deksel er stevig op te draaien en ondersteboven neer te zetten. DIt werkt maar het is heel belangrijk om de potten volledig te steriliseren en niet te lang te laten staan voor je ze gaat vullen. Een andere methode is om de potten goed af te wasen, te vullen en de deksel er vingertopstrak op te draaien. Daarna zet je ze tien minuten in een pan met kokend water. Kies de methode waar jij je goed bij voelt. Ik heb mijn potten nog even een kokendwaterbad gegeven.

Voilá, prachtige dieproze marmelade met een frisbittere intens zoete smaak. Met een lief kaartje er aan en een mooi doeje om de deksel een perfect kado. Of gewoon op de zondagse croissant natuurlijk.

Misschien heb je geen suikerthermometer, het kan ook wel zonder maar dan moet je als het mengsel heel hard gaat koken en schuimen heel goed opletten. Je laat het tien minuten zo hard koken en test dan elke vijf minuten een lepeltje op een bevroren schoteltje. Het probleem met deze methode is dat het heeeeel lang kan duren. Een suikerthermometer is een kleine investering waar je heel veel plezier van hebt. Zo kan je bouillontemperatuur in de gaten houden en frituren op je fornuis.

Kostda?
2 kilo grapefruits van de biowinkel 4,-
2 citroenen 0,50
4 kilo suiker 3,50
per potje van 250 ml 0,45

 

Ben jij een marmeladevoorstander?

3 reacties

  1. Pingback: Video: Echte marmelade van Seville sinaasappels - LeesVoer

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.