Op maat gemaakte frustratie

Reacties 13

Weet je wat het is, kleding maken is verschrikkelijk frustrerend. Iets naaien voor die kaarsrechte peuter is geen probleem. Ik neem een patroon, verleng het iets voor die bonenstaak en hoppa, een shirt. Ik daartegenin, heb vormen, en een tikje last van obsessief perfectionisme. Als ik iets wil dat niet goed past dan koop ik het wel in de stad namelijk!!!

En het lullige is dat je niet gewoon een leuk patroon kan nemen, stofje knippen, in elkaar zetten en voilá. Nee, een patroon past namelijk net zo min als dat t-shirt uit de stad. Leuk man naaien wraaaaaaagh!!!!

ok, ik heb even een glaasje whisky genomen, het gaat al weer. Het frustrerende is gewoon dat ik geen standaard lijf heb (wie wel, I know) mijn taille en mijn boezem schelen twee tot drie maten. Tel daarbij op dat ik zacht gezegd plus-size ben en ik vind dat kleding hoort aan te sluiten op het lijf. Letwel: aansluiten, niet afknellen. En ja ik doe het mezelf aan en ja ik vind het ook heel fijn als het lukt en ben trots op mijn zelfgemaakte kleding.

Ik ben al twee dagen bezig aan een okergeel shirt voor bij mijn schotse cirkelrok zodat ik die aankan naar de tradeshow in Londen. Netjes een patroon uitgezocht, maatabel nagekeken, patroon in de dichtstbijzijnde maat overgenomen, patroondelen gemeten, rekening gehouden met rek, patroon overgenomen op kraftpapier en elke aanpassing ook daarop overgebracht zodat ik een perfect patroon zou hebben. Ik heb jullie gister zelfs een blogpost onthouden omdat ik zonodig een perfecte top wilde maken…

Jammer joh

Uiteindelijk heb ik nu een naad midden op de rug lopen waar ik acht centimeter stof uit heb gehaald… Ik heb dat shirt letterlijk drie keer in elkaar gezet en uit elkaar gehaald om hem perfect te krijgen en weer is het een kledingstuk met lelijke kunstgrepen.

Gelukkig ben ik veel te koppig om het op te geven, ik gooi een frustrerend kledingstuk niet in een hoek. Nee ik ga net zo lang door tot het op de een of andere manier af is, al verrag ik mijn rug en slaap ik niet. Dit altijd gevolgt door een passende naaikater.

onzichtbaar

Natuurlijk zien jullie dat niet als ik hem aanheb, hij zit beter dan iets uit de winkel en die kleur is zo mooi maar ik ben gefrustreerd. Ik heb nog steeds geen goed “master” patroon en ik heb veel stof verspilt met alle randjes die ik er weer af heb gehaald. Maar ja, ik heb nu wel een okergeel shirt dat bij mijn rok past. Ik moet een cursus patroontekenen gaan doen of gewoon meer voor mezelf naaien, oefening baart kunst. Me made may met een op maat gemaakte garderobe wordt nog een hele uitdaging zo.

Naai jij wel eens iets zelf, zo ja waar kloppen patronen voor jou nooit?

13 reacties

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.