Hoe heb ik leren naaien

Reacties 7

Ik naai eigenlijk al zo lang ik me kan herinneren, ik krijg vraag de vraag waar ik het geleerd heb of mensen die zeggen dat het zo knap is dat ik het zo goed kan. Ik zal jullie mijn geheim vertellen: ik heb het nog steeds niet geleerd en ik kan het eigenlijk helemaal niet. Ik snap dat het nergens op lijkt te slaan, jullie zien me vaak genoeg mooie dingen maken maar ik werd gister weer even met mij neus op de feiten gedrukt toen het me 3,5 uur kostte om mouwen in te zetten.

Dat is ook de reden dat het even iets stiller is op LeesVoer. Toen ik in Londen was kocht ik prachtige stof en ik had al een tijdje een patroon liggen. Ik besloot dit weekend eindelijk te durven en begon er aan… Als hij af is zal ik het hele proces toelichten want het is een hele bevalling.

Mijn mouwenprobleem illustreert twee dingen: patronen zijn allemaal raar en mijn naaikennis behelst alleen dingen die ik al eens gemaakt heb. Dat is namelijk hoe ik leer, ik ga geen dingen maken omdat ik de techniek beheers; ik ga dingen maken omdat ik de techniek wil beheersen.

Als ik er teveel over na zou denken zou ik nooit meer iets maken, mijn schotse rok heeft een rits met een ritsflapje er overheen in het midden van een stofpaneel, niet in de naad. Dat was geen bewuste keuze maar een oplossing voor een probleem waar ik niet over had nagedacht toen ik er aan begon. Naaien is voor mij in het diepe springen en zorgen dat ik niet verdrink.

Jong begonnen

Natuurlijk helpt het dat ik de basis in huis heb. Toen ik zes was naaide ik al kleertjes voor mijn barbies. Mijn vroegste herinnering is een asymmetrisch setje met een rok en een topje van turquoise stretch fluweel met sluitingen van opnaai drukknoopjes. Mijn moeder leerde mij naaien op een handnaaimachine, daarna mocht ik op de trapnaaimachine en uiteindelijk kreeg ik een simpele elektrische. .

Doorzettingsvermogen

Het enige dat je echt nodig hebt als je kleding wilt maken is doorzettingsvermogen. Als je ergens aan begint en bij een moeilijk punt opgeeft dan leer je er niet van. Zo heb ik gister gescholden, met mijn naaiwerk gegooid en huilend oplossingen gezocht op het internet maar nu weet ik precies waar het fout ging, weet ik het te vermijden voor de volgende keer en kan ik het aanpassen op dit patroon zodat ik dit patroon zonder deze frustratie nog een keer kan maken. Spreek met jezelf af: Ik ga door tot het af is!

YouTube, Craftsy, forums en blogs

Tegenwoordig is er zo veel informatie te vinden op internet dat je nooit lang vast hoeft te zitten, je moet alleen weten hoe je probleem in het Engels heet. Youtube heeft hel veel kleine tutorials, op forums kan je vaak informatie vinden over het specifieke patroon waar je mee bezig bent en op Craftsy kan je hoge kwaliteit cursussen kopen die je achter je computer kunt volgen.

Ik volg een heleboel naaibloggers die een beetje mijn postuur hebben, zo kan ik zien hoe patronen vallen op een groter figuur en kan ik lezen welke aanpassingen ze maken. Idle fancy heeft dit patroon al heel vaak gemaakt en mij daarmee geïnspireerd.

Gewoon beginnen

Dat blijft mijn beste tip, kies een patroon en een stofje en ga aan de slag! Je kan meer dan je denkt!  Een slechte serie die je al eens gezien hebt op de achtergrond kan heel veel helpen, ik kies vaak voor Rupaul’s dragrace. Stop met twijfelen over je kennis en kunde, geef niet op als je verkeerd knipt, scheef naait, eindigt met het patroontje ondersteboven. Have fun!

Wat zou jij voor jezelf willen maken?

 

7 reacties

 1. Zo herkenbaar dit! Ik ben ook maar gewoon in het diepe gesprongen en het al doende een beetje geleerd. En ik ken de frustratie als je dan ergens vastloopt helaas maar al te goed. Dat is ook de reden waarom ik uiteindelijk de knoop heb doorgehakt en op les ben gegaan. En ik ben echt superblij dat ik dat heb gedaan. Je leert zoveel handigheden die je gewoon niet leert als je het allemaal zelf moet uitzoeken. En het idee dat er altijd iemand is die je kan helpen is ook wel erg geruststellend.
  Brenda onlangs geplaatst…Review | Oburden moisturizing lipgloss

 2. Ja, dat doorzettingsvermogen! En gewoon ergens aan beginnen is de beste manier. Trouwens, het komt best vaak voor dat een patroon gewoon niet meewerkt! Mijn ervaring tot nu toe is dat de indiepatronen (Sewaholic, Colette patterns, Tilly and the Buttons, Grainline…. en nog veel meer!) het veel beter voor elkaar hebben, zowel qua duidelijkheid van de instructies als qua ontwerp.

 3. Eveline

  Oh zoveel! Om te beginnen wil ik kleding recykleren naar kleren voor mijn kinderen. Rokken voor mijzelf maken, leuk baby-cadeau-spul maken en noem maar op. Ik ben nog niet erg goed op de machine. Waar ik vooral tegen aan loop is dat ik alleen plek heb aan de eettafel om te naaien. Eer ik alles bij elkaar heb moet ik de boel alweer bijna opruimen om plek te maken voor het eten. En ik heb wel een beetje last van knip-angst… knippen is zó definitief!

 4. Nog een beetje geval van knipangst. Op de basisschool wel ooit een kussen in elkaar gezet, en wel van oude kleding wat geknutseld als kind, maar dat doorzetten he?

  Een tijdje terug een eigen naaimachine gekocht (veel meer vintage kun je het niet hebben, binnen een jaar is hij echt antiek), maar rechte naden stikken is nog een beetje een uitdaging. Als ik een beetje vertrouwen heb, ga ik een keer in de duurdere stof knippen voor een uitlopende rok (eerste met de hand gemaakt, de tweede is schots en scheef met de naaimachine gedaan, van supergoedkoop glimstofje, al wel mooi katoen gekocht voor de “echte”). Daarna toch een keer dat patroon dat ik 8 jaar (slik) geleden in Frankrijk heb gekocht voor een prachtige prinsessejurk. De stof is er ook al, nu alleen nog durven. Ik ben een beetje bang dat ik de maat onder en boven niet netjes krijg (mijn heupen zijn uhm… vrij formidabel 😛 ). Maar het gaat gebeuren! Ooh, en nog een keer mijn wollen mantel (de stiksteek heb ik onder de knie!) voeren zodat de wol niet verder uitzakt.

  Tot die tijd kijk ik gewoon lekker mee wat wat jij voor prachtige dingen in elkaar steekt en verzamel ik langzaam tutorials en patronen op Pinterest.
  Jorien onlangs geplaatst…Owls

 5. Margriet

  Er staan nog zoveel wensen op mijn naailijstje. Maar ik ben geen snelle naaister, dus voordat ik iets af heb… (en dan nog voor ik ergens aan begin).
  Graag zou ik een jurkje willen maken wat me perfect past. Zo naar dat die patronen uitgaan van cup B (ik heb E of F).
  Laatst zag ik een geweldig patroon van een jurk met allemaal vouwtjes. Schitterend, moeilijk en ik ben bang, te krap.
  Maar ik moet doorzetten. Minstens 1 item moet ik nog naaien voor de zomer.

 6. Lana

  @margriet, de truc is om een FBA te doen. Google maar eens op full bust adustment. Niemand past in standaard patronen, het is hetzelfde als off he rack, alleen met patronen kan je aanpassingen maken

 7. Lobke

  Ik zou heel graag een keer een leuk jurkje voor mezelf willen maken, hoewel ik niet zo vaak jurkjes draag. Maar ik blijf twijfelen…. Katoen of tricot, wat voor patroontje, ga ik het eerst met proefstofje maken, wanneer trek ik het dan aan. Dus voorlopig blijf ik even hangen in kinderkleertjes en hoop daarmee mijn techniek te verbeteren en ooit de overstap te wagen.

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.