Hoe heb ik leren naaien

Reacties 7

Ik naai eigenlijk al zo lang ik me kan herinneren, ik krijg vraag de vraag waar ik het geleerd heb of mensen die zeggen dat het zo knap is dat ik het zo goed kan. Ik zal jullie mijn geheim vertellen: ik heb het nog steeds niet geleerd en ik kan het eigenlijk helemaal niet. Ik snap dat het nergens op lijkt te slaan, jullie zien me vaak genoeg mooie dingen maken maar ik werd gister weer even met mij neus op de feiten gedrukt toen het me 3,5 uur kostte om mouwen in te zetten.

Dat is ook de reden dat het even iets stiller is op LeesVoer. Toen ik in Londen was kocht ik prachtige stof en ik had al een tijdje een patroon liggen. Ik besloot dit weekend eindelijk te durven en begon er aan… Als hij af is zal ik het hele proces toelichten want het is een hele bevalling.

Mijn mouwenprobleem illustreert twee dingen: patronen zijn allemaal raar en mijn naaikennis behelst alleen dingen die ik al eens gemaakt heb. Dat is namelijk hoe ik leer, ik ga geen dingen maken omdat ik de techniek beheers; ik ga dingen maken omdat ik de techniek wil beheersen.

Als ik er teveel over na zou denken zou ik nooit meer iets maken, mijn schotse rok heeft een rits met een ritsflapje er overheen in het midden van een stofpaneel, niet in de naad. Dat was geen bewuste keuze maar een oplossing voor een probleem waar ik niet over had nagedacht toen ik er aan begon. Naaien is voor mij in het diepe springen en zorgen dat ik niet verdrink.

Jong begonnen

Natuurlijk helpt het dat ik de basis in huis heb. Toen ik zes was naaide ik al kleertjes voor mijn barbies. Mijn vroegste herinnering is een asymmetrisch setje met een rok en een topje van turquoise stretch fluweel met sluitingen van opnaai drukknoopjes. Mijn moeder leerde mij naaien op een handnaaimachine, daarna mocht ik op de trapnaaimachine en uiteindelijk kreeg ik een simpele elektrische. .

Doorzettingsvermogen

Het enige dat je echt nodig hebt als je kleding wilt maken is doorzettingsvermogen. Als je ergens aan begint en bij een moeilijk punt opgeeft dan leer je er niet van. Zo heb ik gister gescholden, met mijn naaiwerk gegooid en huilend oplossingen gezocht op het internet maar nu weet ik precies waar het fout ging, weet ik het te vermijden voor de volgende keer en kan ik het aanpassen op dit patroon zodat ik dit patroon zonder deze frustratie nog een keer kan maken. Spreek met jezelf af: Ik ga door tot het af is!

YouTube, Craftsy, forums en blogs

Tegenwoordig is er zo veel informatie te vinden op internet dat je nooit lang vast hoeft te zitten, je moet alleen weten hoe je probleem in het Engels heet. Youtube heeft hel veel kleine tutorials, op forums kan je vaak informatie vinden over het specifieke patroon waar je mee bezig bent en op Craftsy kan je hoge kwaliteit cursussen kopen die je achter je computer kunt volgen.

Ik volg een heleboel naaibloggers die een beetje mijn postuur hebben, zo kan ik zien hoe patronen vallen op een groter figuur en kan ik lezen welke aanpassingen ze maken. Idle fancy heeft dit patroon al heel vaak gemaakt en mij daarmee geïnspireerd.

Gewoon beginnen

Dat blijft mijn beste tip, kies een patroon en een stofje en ga aan de slag! Je kan meer dan je denkt!  Een slechte serie die je al eens gezien hebt op de achtergrond kan heel veel helpen, ik kies vaak voor Rupaul’s dragrace. Stop met twijfelen over je kennis en kunde, geef niet op als je verkeerd knipt, scheef naait, eindigt met het patroontje ondersteboven. Have fun!

Wat zou jij voor jezelf willen maken?

 

7 reacties

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.