Nostalgie: Lekturama luistersprookjes

Reacties 34

Ik heb een vriendin die er van overtuigd is dat je je eigen nostalgische jeugdherinneringen niet moet opdringen aan je kinderen. Daar zit natuurlijk wel een kern van waarheid in maar ik vind het zo leuk om mijn eigen oude favorieten te delen met mijn mini’s. Ik was dan ook vreselijk enthousiast toen mijn moeder op een rommelmarkt de volledige collectie Lekturama Luistersprookjes vond.

Lekturama luistersprookjes HeidiToen ik gister naast mijn in slaap vallende peuter naar het verhaal van Heidi aan het luisteren was voelde ik me opeens weer klein. Wat heb ik veel uren doorgebracht met mijn boeken en bandjes, zoveel zelfs dat mijn grote broer er gillend gek van werd.

80’s synthesizers

Als je rond de 30 bent dan weet je vast wel waar ik het over heb. Bij elk boek zit een bandje waar het alle verhaaltjes in het boek op zijn voorgelezen compleet met 80’s synthesizers en geluidseffecten. Elke keer als je de bladzijde om moet slaan hoor je een harde TING. Aangezien ik het volume vaak op 10 had staan kreeg ik daar dus ruzie over met mijn vijf jaar oudere broer.

Mijn boeken gingen toen ik er te oud voor werd naar andere kindertjes en dat was toen niet erg. Toen mijn oudste mini in de geschikte leeftijd begon te komen kreeg ik heimwee, helaas zijn de boeken vaak wel te vinden maar meestal zonder de bandjes. Ook zijn ze niet gratis… Mijn moeder vond de hele collectie inclusief de puntgave bandjes voor 17,50!!

Leren lezen

In de kinderkamer hebben we een stereo staan met een cassettedek er in en de bandjes doen het nog fantastisch. Elke avond vallen de mannen nu in slaap met de verhalen van mijn jeugd, soms zit ik samen met twee mannen op schoot te luisteren en aan te wijzen waar we zijn. Straks kunnen de boeken helpen met het leren lezen. Ik las als kind super graag en dat komt volgens mij voor een groot deel door deze boeken.LeesVoer Lekturama luistersprookjes lana als mini

Toen ik klein was zat ik vaak “in mijn wollek” dan lag ik in bed met mijn walkman op, boeken te lezen en luisteren. Misschien is dat het volgende waar ik naar op zoek moet, een goed werkende walkman!

Welk item uit jouw jeugd zou jij willen delen met je (toekomstige) kinderen?

34 reacties

 1. Lotte

  Aldo en de Vliegende stofzuiger was dat! Mijn persoonlijke favoriet!

 2. Ow geweldig!

  Onlangs hebben we het erover gehad op de speelgoedbank, daar kwamen boeken (ook zonder bandjes) binnen. Zelf ook in het bezit geweest van deze boeken en bandjes, uren hebben ze in mijn walkman gezeten!
  Nathalie onlangs geplaatst…Van Blogger naar WordPress!

 3. annemieke

  Ah ja mijn oudste vindt deze ook geweldig! Ik heb nog 4 of 5 bandjes uit mijn jeugd ( ook jaren 80) en een paar boeken, t was verdeeld onder mij en mn zus, al heeft mn zus ze geloof ik weg gedaan. Ben al heel lang op zoek naar meer bandjes, maar die lijken onvindbaar. Geweldige vondste van je moeder!!

 4. Barbara

  Niet ál je nostalgie miet je opdringen 😉 . Hiervoor zou ik ook een uitzondering maken. Ware het niet dat onze bandjes grijs gedraaid zijn… De boeken hebben we nog wel. Ik zoek ze nu digitaal.

 5. Clara

  Ik luisterde vroeger ook naar de bandjes.
  En nu heb ik er een cd vol mp3 s van de gehele collectie geloof ik. Heeft mijn broertje voor me gevonden ergens op internet. Mijn kinderen waren en tijdje terug er nog niet zo enthousiast over. Maar ik ga het binnenkort weer eens proberen. Leuk om naar te luisteren in de auto.

 6. Ik heb mijn boeken nog, bandjes liggen bij mijn ouders. Die waren zo slim om elk bandje te kopiëren, zodat we naar de kopietjes luisterden en de originelen niet stuk geluisterd zouden worden.
  En zeker weten dat mijn toekomstige kinderen hier naar mogen luisteren <3
  (Behalve het sprookje van Pandora, daar werd ik doodsbang van door de muziek)
  Cindy onlangs geplaatst…365 project 2015 Dag 155, 156

 7. Ik heb ook met veel plezier geluisterd naar deze sprookjes, onder andere ook op vakantie in de auto. De boeken heb ik zelf nog maar oh wat jammer dat de bandjes de prullenbak ingegaan zijn!

  Wat ik mijn kinderen mee zou willen geven is het heerlijk fröbelen met oude tijdschriften en foldertjes (al krijgen wij die laatsten niet door onze NEE/JA-sticker). Uren heb ik me daarmee vermaakt en zo is misschien ook wel mijn passie voor tijdschriften ontstaan.
  José onlangs geplaatst…report | damn food waste

 8. Debora

  Lezen deed ik graag maar van luisterboeken had ik er niet veel.
  Waar ik echt gek op was waren m’n David de kabouter poppetjes! Mijn dochter zou ze geweldig vinden maar helaas heeft mijn moeder ze weggeven vroeger. Aan een kindje die er niet erg verzichting mee was, dus dat doet nog wel zeer als ik er aan denk.

 9. Marieke

  Ik gok dat mijn moeder de bandjes heeft weggedaan. Maar de boeken, die ken ik nog wel hoor. Ik zeg bij sommige boeken nog steeds *ping* als er moet worden omgeslagen 😉

 10. Ook die boekjes! Ik ben ze via rommelmarkten aan het verzameln. Moet er nog een stuk of 6. Alleen geen casettedeck, maar de bandjes staan inmiddels ook ergens online begreep ik 🙂
  Daantje onlangs geplaatst…Zelf broodbeleg maken!

 11. iris

  Wij hadden er ook een paar. Ik vond die van pinokio dood eng ik weet het nog goed ik vluchte altijd de badkamer in als pinokio werd opgehangen aan een boom en in brandgestoken al heb ik dat laaste er misschien wel bij verzonnen

 12. Mijn zusje en ik waren er vroeger helemaal fan van, vooral het boek met Vrouw Holle. Mijn zusje heeft een aantal jaar geleden de boeken nog op marktplaats terug gevonden inclusief bandjes. Toch wel bijzonder dat sommige verhalen grote herinneringen met zich meedragen.

 13. Lies

  Deze ken ik niet (nochtans ben ik bijna 40, maar wel uit een ander land – vandaar waarschijnlijk :-)).

  Ik heb mijn dochtertje dé Fisher Price -telefoon (die met draaischijf en knipperende oogjes) opgedrongen toe ze 1,5 was. Dolenthousiast was ik toen ik ontdekte dat ze die nog maakten. Kindlief wist echter niet wat ze ermee aan moest en vond er niets aan. Ze wist gewoon niet wat het was 🙂 Dan maar eentje gekocht met drukknopjes en kindje was helemaal blij.

 14. Karin

  Oh! Da’s pas nostalgie. Heb de boeken nog van vroeger en ben op zoek naar de mp3 voor mijn zoontje. Die heeft net leren lezen. groetjes, Karin

 15. Deze items:
  *naar de bieb gaan en daar heerlijke keuzes maken
  *lezen in een fijne stoel, met je knieën opgetrokken
  *buiten spelen met kinderen uit de buurt (hutten bouwen!)
  Ariët onlangs geplaatst…Gezonde Lunch

 16. Karin

  Dag Hanneke,

  ik vind dit niet terug op de link die plaatst. Kan je me verder helpen?
  groetjes,
  Karin

 17. Niemand weet, niemand weet dat ik repelsteeltje heet! Hahaha ik had ze ook! Repelsteeltje was mijn favo boek haha

 18. Shirley Groeneveld

  Ik ben nog steeds op zoek naar mp3 versies hiervan. Is er misschien iemand die deze met me zou willen delen? Zouden men zoontjes geweldig vinden! Mvg shirley

 19. Shirley Groeneveld

  Onze bandjes doen het trouwens nog prima alleen de cassette speler heeft het begeven.

 20. Karin

  Hoi Shirley, ik heb ook de cassettes..als je de mp3 versie ooit vind hoor ik het graag want ik vrees dat die bandjes wel zullen stukdraaien. groetjes,
  Karin

 21. Marietje

  Ik begrijp niet dat ik hier nooit eerder op heb gereageerd, maar ik ben nu zelf alle bandjes aan het omzetten naar mp3! Pure nostalgie en ik zie dat mijn kids er net zo dol op zijn dan ik!!
  Uitleggen aan je kind hoe een cassette bandje werkt en de walkman is echt geweldig.

  Wie ze ook wil, mag contact met me opnemen, alleen zal ik even moeten kijken hoe, misschien is DVD het handigst.

 22. Ik herken het! Heb ze ook weer compleet 🙂

  De genoemde mp3s staan niet op de juiste volgorde.. Maar mijn man heeft ze met een script (nerd-alert!) op de juiste volgorde gezet. Mocht iemand interesse hebben, laat maar weten.

 23. Shirley Groeneveld

  Ik zou ze graag willen hebben op mp3. Gr. Shirley

 24. Manuela de Rooij

  Oh oh oh, wat krijg ik heimwee. Soms is het zo vreselijk dat je als kind niet nadenkt over gevolgen haha. Ik had een stuk of 15 boeken EN bijbehorende bandjes, maar toen ik in de puberteit kwam heb ik over die bandjes heen getaped met liedjes van de Backstreet Boys…
  De boeken moet ik ergens nog wel hebben… al heb ik bij lange na niet de hele collectie. Mijn favoriete sprookjes waren Repelsteeltje, Heidi en Pinokkio.
  En iets met die ping inderdaad.
  “Hey verhalenman, als het nog even kan! Hoef je mij niet te missen, sla bij de ping snel de bladzijde om!” Of zoiets dergelijks hahaha.

 25. Daan

  Ik heb de hele collectie, met bandjes en mijn zoon van bijna 3 geniet er nu al van. Maar ook ik zou de bandjes graag digitaal willen hebben. Kan iemand mij hieraan helpen? Mailen op delafio@gmail.com

  Alvast bedankt

 26. Ik heb laatst al mijn casettebandjes gedigitaliseerd.
  Nu kunnen ze op de MP3 spelers van de kinderen (waar gelukkig geen 8 batterijen per keer in gaan).
  Ik heb zelfs nog alle kleurplaten die erbij zaten.
  Wel vergeeld, maar toch.
  Mijn minis zijn er gek op.

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.