Leesvoer’s babyuitzet: Wasbare luiers

Reacties 21

Maanden geleden schreef ik over mijn kennismaking met moderne wasbare luiers, ik beloofde daarin ook een update over mijn ervaringen. Ga ik nog steeds voor megapakken wegwerpluiers naar de groothandel? Er was een moment dat ik meer dan 800 luiers in mijn berging had, allemaal om geld te besparen. Die luiers zijn nu weg. Niet omdat ze allemaal volgeknetterd zijn, nee, ik heb ze doorverkocht. Ik ben namelijk overgegaan op wasbare luiers.

Ik ga hier geen wervingspraatje houden om jullie over te halen over te stappen op wasbaar, daar zijn anderen veel beter in. Maar wat bezielt mij persoonlijk om wasbare luiers te gebruiken?

Ze zijn zo schattig!

Er is weinig lol te behalen bij het verschonen van een luier, dat is voor mij echt veranderd met het overstappen naar wasbaar. Nu scheelt het natuurlijk dat ik een miep ben en alleen hele leuke luiers gebruik. Elke keer verschonen kan ik weer kiezen voor een andere vrolijke kleur, of toch de robotluier. Ik heb ook een zwarte fluwelen luier, nou als James Bond luiers zou dragen, dan zou het deze zijn! Het zijn die kleine dingen die de vervelende kanten van het zorgen voor een baby leuk maken, dit is er een van.

Het scheelt zoveel geld!

Niet alleen hoef ik niet meer elke week met een pak luiers te zeulen, het scheelt echt geld. Natuurlijk hebben we geld uitgegeven bij de aanschaf maar dat is peanuts vergeleken bij wegwerp. Ik ga het niet voorrekenen dat heeft milieu centraal mooi gedaan. Nu zijn kosten voor ons best relevant want ik ben een veelverschoner, Hallo, ik ben Lana en ik ben een veelverschoner… Nee echt, ik verschoon regelmatig om de anderhalf tot twee uur en toen de dreumes kleiner was nog vaker. Dat loopt in de papieren hoor.

Ze stinken niet!

Ik hoor jullie denken: “jij liever dan ik, lekker stinkende lappen wassen.” Dat valt allemaal best mee maar daar doel ik niet op. Ik vind wegwerpluiers stinken. Miniman gaat één dag per week naar de gastouder en dan draagt hij wegwerp. Bij het toepassen van de ‘universal mommy gesture’, je weet wel, het kind optillen tot de kont op neushoogte is en ruiken, denk ik als hij in wegwerp zit ALTIJD dat er iets in zit. De geur van de vochtabsorbtiekorrels vind ik echt o zo smerig.

Ze zijn nooit op!

Nooit is er hier in huis paniek omdat op zondagavond de luiers op zijn.

Luxe!

Ik vind het heerlijk dat mijn miniman luiers aan zijn kont heeft die zacht zijn, van natuurlijk materiaal, niet broeierig en wel mooi. Ik moet er zelf niet aan denken om wegwerpondergoed te dragen, mijn zoon hoeft dat dus ook niet.

 

Ja maar ja maar ja maar…

“Wassen, poepschrapen, gedoe, we hebben toch niet voor niets wegwerp? Waarom maak je het jezelf zo moeilijk?”

Zoals ik al zei, ik ga je niet proberen te overtuign. Ik kan wel wat misconcepties wegnemen:

– Wassen gaat hier twee keer per week, de luiers gaan van de babybut, in de luieremmer, in de wasmachine, er wordt niets voorgespoeld of geweekt. Ik geniet er echt van om mijn schone droge luiertjes in elkaar te vouwen en in de kast klaar te leggen.

– Poepschrapen heb ik nog nooit gedaan, in de luier gaat een inlegvelletje dat de poep vangt, dat gooi je weg. Is er alleen geplast, dan was je die weer mee. In al die maanden dat we wasbaar gebruiken heb ik maar twee keer zo’n vieze luier gehad dat ik zelf aan de slag moest. Grotere kinderen poepen vaker in hun broek…

– Gedoe. Het aandoen gaat voor ons makkelijker dan wegwerp omdat ons monster nooit stil ligt. Wasbaar kan ik hem altijd aan doen, of hij op zijn buik ligt, staat of ronddraait maakt niet uit. Oma trouwens ook en ook papa vindt het simpel. Leuke bijkomstigheid: junior krijgt hem zelf niet los vanwege de drukknoopjes. Best handig bij warm weer als je minimens in alleen luier rondbanjert.

 

image

Wasbaar luieren is niet voor iedereen. Toch is het makkelijker en leuker dan je misschien denkt. Heb ik je toch geinspireerd? Probeer dan eerst wat verschillende luiers met een voordelig  huurpakket. Zo kan je goedkoop kijken of het iets voor jou is en  welke luiers het beste voor jullie werken.

En? Iets voor jullie?

 

21 reacties

 1. Barbara

  Nog steeds denk ik: ‘Ja, ik wil!’. Misschien toch weer eens die ene testluier die ik heb omdoen. Maar C is al zo groot, die is wegwerp gewend.. Bij de tweede gaan we ervoor!

 2. catharinavdrassel

  en voor luchtjes??? jaiila’s luieremmerpoeder!

 3. Lana

  Ja joh, dan kan je lekker fris beginnen met een baby die niet beter weet in plaats van een peuter met een mening 😀 ANDERE LUIEJ, ANDERE LUIEJ!

 4. Wat een ontzettend leuk stuk heb je geschreven!
  Hier ook helemaal gek van wasbaar, maar ja dat is niet zo verassend geloof ik haha 🙂

 5. Zira

  Ik heb ze ook gebruikt en heb nu een miniman die met 2,5 zindelijk was! ’s Nachts niet altijd, maar de wasbare luiers maakten hem bewust van het feit dat er even iets nats was. Hij wil ze nu niet eens meer om!Bijna alle luiers heb ik doorverkocht, maar ikhebnog 2 itti bitti’s. Iemand interesse?

 6. Lana

  Je mag ze aan mij geven voor miniman zijn verjaardag 😛

 7. Maal

  Bovendien is poep van hele kleine babietjes helemaal niet zo heel erg vies. Dus voor de mini-ste mini’s lijkt het me sowieso een prachtidee. Enfin, ik heb nog een aantal jaar om daarover na te denken… maar het klinkt wel overtuigend wat je allemaal vertelt! En knus. Vooral ook knus. Daarom vind ik je blog ook zo leuk 🙂

 8. Kim

  Leuk geschreven,ik ben al een tijdje “om” door een vriendin die consulente is, mocht er een paar lenen en vooral de schattige easyfits hebben m’n hart gestolen. Nu 2 kids volledig in wasbaar, nooit meer slepen met pakken en het scheelt idd zooo veel geld!

  Kim(Vi)

 9. Wat een leuk stukje! Ik was al om, maar mocht dat niet zo zijn had jij me zeker overtuigd 🙂

 10. Ik heb zojuist ook een wasbare luier besteld. Ben toch wel nieuwsgierig!

 11. Robert

  Wij hebben een proefpakket voor onze dochter van 10 maanden besteld. Met de 2e op komst leek ons dit een mooi moment om aan ’t welzijn van ’t kind (ik bedoel nog betere welzijn als ze al heeft :-)) , het milieu en niet te vergeten onze portemonnee te denken. Ben wel benieuwd over welk merk / soort jij enthousiast bent.

 12. Lana

  Wij hebbe itti bitti tutto voor de dag en bamboozels voor de nacht maar het ligt echt aan je kind en wat je fijn vindt. Voor de nieuwe beeb beginnen we met prefolds.

 13. Robert

  De Itti Bitti Tutto lijken ons ook geschikt. Helaas zaten die niet in het huurpakket van BabyBum. En ze hebben ook maar 2 kleuren. roze & fuchsia (leuk voor als je een jongetje hebt, of zoals wij niet van die standaard baby roze & blauwe types zijn). We hebben dus nu een probeerpakket via de website van Kaatje Katoen besteld. We zijn benieuwd. Wel jammer dat de buitenkant Polyester is, maar ja dat kan niet anders met fleece en is wel lekker zacht.

  Ik heb nog wel een vraag. Wij zijn erg enthousiast aan de gang gegaan met jouw schoonmaakmiddelen. Scheelt enorm in de portemonnee, is goed voor het milieu en scheelt tijd. Hoef namelijk in de supermarkt niet meer door het schoonmaakartikelenpad (leuk scrabbelwoord). Maar wij maken nu dus, n.a.v. jouw site, ook zelf wasmiddel voor de wasmachine. Één voor kleur en één met soda voor wit, dat bevalt prima. Echter lees ik op de websites dat je de wasbare luiers het beste met (speciale) poeder kan wassen en zeker niet met soda. Nou ben ik benieuwd hoe jouw waservaringen zijn voor de wasbare luiers. Gebruik je voor de luiers speciaal poeder, of ook het zelfgemaakte (kleuren)wasmiddel? Zo ja, worden ze goed schoon, zit de speciale beschermlaag nog op de Itti Bitti Tutto en is het fleece nog zacht?

  Sorry weer een heel verhaal, maar ben gewoon enthousiast en heb dan moeite met hoofd en bijzaken! 😉

 14. Lana

  Ik gebruik zelf geen huisgemaakt wasmiddel. Vooral omdat ik nog een enorme voorraad gewoon wasmiddel had. Vloeibaarvwasmiddel laat wat meer residu achter in de luiers waardoor je vaker moet strippen. Normaal poeder bevat enzymen wat niet heel bevordelijk is voor bamboevezels en elastiek. Ik zou dan ook voor de luiertjes een pak enzymenvrij waspoeder kopen. Je hebt spesiaal luierwasmiddel zoals potion maar sonnet heeft ook een enzymenvrij poeder.

  Kijk even de itti bitti video’s op youtube zodat je ze echt goed om doet. Ik ben echt fan van de luiertjes. Veel succes!

 15. Robert

  De Itti bitti’s zijn binnen. Wat heerlijk zacht en zien er handiger uit dan alle andere luiers in ons huurpakket. Heb ze snel in de wasmachine gedaan en we willen ze a.s.a.p. om de billetjes van onze dochter doen. Waarom gebruik je de bamboozels voor ’s nachts? Je kan toch ook dubbele bamboe inleggers in de Itti Bitti’s gebruiken?

  Je hebt ’t over strippen van luiers, wat is dat nu precies? Op internet vind ik tal van verschillende omschrijvingen, hierover.

 16. Lana

  Omdat een tweedelige luier gewoon meer zekerheid geeft voor de nacht. Itti’s kunnen het redden maar ik verschoon s nachts liever niet dus gebruik ik tweedelig.

  Strippen is het verwijderen van residu uit je luiers. Vet en wasmiddelen bouwen langzaam op. Als je luiers niet meer fris uit de was komen is het tijd om te strippen. Dat kan op verschillende manieren.

 17. Pingback: Lana geeft weg! Wasbare luiers | LeesVoer Lana geeft weg! Wasbare luiers | Een zoektocht naar domestic bliss omgetoverd tot smakelijk leesvoer

 18. Pingback: Eerlijk bloggen: met twee kinderen naar buiten - LeesVoer

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.