Hou jij ook zo van hobby’s?

Reacties 8

Mijn moeder, de kringloopkoningin, kamt tijdens haar tripjes naar de tweedehands ook altijd even de boekenhoek uit op zoek naar juweeltjes uit het huishoudgenre. Laatst kwam ze binnen met een stapel dikke boeken van A4 formaat: “Ze zijn uit 1967, is dat goed schat? Was dat wat je zocht?” Het ging om ‘FEMINA, handboek voor de moderne vrouw en haar gezin’ Een driedelig meesterwerk dat alles beslaat van schoonheid tot het huishoudelijk bedrijf.

Deel twee begint met Het gebiedende “kies een hobby” en dat moet je volgens het boek niet te licht opnemen:

“Het is goed als u zich midden in een onrustige wereld kunt vermaken en ontspannen door iets, dat simpelweg anders is dan wat u iedere dag doet. Misschien is uw dag vol plichten van de vroege ochtend tot de late avond. Misschien voelt u zich doodmoe van het huisvrouw-en-moedertje zijn, misschien hebt u er zelfs nog een baantje bij, zodat het onmogelijk is, alles te doen dat u zou moeten doen, en nog hopelozer, te trachten enige uren over te houden. Het is ook niet onze bedoeling, u de een of andere belangstelling op te dringen, waar u eigenlijk helemaal geen zin in hebt, maar wel, te proberen u te leren zich te ontspannen door in uw vrije tijd te spelen.  De tijd die u voor uw hobby gebruikt kan geestelijk gezien, net zo belangrijk zijn als een rustpauze. (…)

Iedere hobby bestaat uit verschillende fasen, de gemakkelijke, waaraan zelfs de minstbekwamen mee kunnen doen, dan de iets moeilijkere fase die men echter spoedig leert, en tenslotte de heel moeilijke, die men later leert.(…)

De liefhebberij die u kiest kan spoedig meer worden dan iets om de tijd mee te doden en verstrooiing te zoeken. Misschien wordt het een lievelingsbezigheid, waaraan u steeds meer van uw vrije tijd gaat besteden en die er ongetwijfeld toe zal bijdragen uw dagelijks leven plezieriger te maken.”

Pfoeh, dat klinkt toch wel belangrijk. Heb ik eigenlijk wel een hobby, of heb ik er teveel? Ik ben met haken in fase 1 denk ik, met breien in fase twee en met buikdansen misschien in fase drie maar ik doe het allemaal niet regelmatig. Ik denk dat ik gewoon te verstrooid ben om me toe te leggen op een enkele hobby.

Ik geloof dat Femina lezen bijvoorbeeld niet als hobby ziet, of is Tolstoi lezen dan fase drie?  Koken, is dat een hobby? Ik vind het heerlijk en ontspannend maar het moet ook gebeuren.

Het voelt wel een beetje als “ledigheid is des duivels oorkussen” Altijd ergens mee bezig zijn is gezond. Maar een vriendin van mij noemt als hobby speleologie, dat kan niet ’s avonds bij de koffie. Of je moet een beklimbare grot in je achtertuin hebben.

 

Hebben jullie een hobby en in welke fase zit je dan?

 

 

 

8 reacties

  1. Pingback: Kleine dingen | LeesVoer Kleine dingen | Een zoektocht naar domestic bliss omgetoverd tot smakelijk leesvoer

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.