Jo ho ho and 57 glasses of rum

Reacties 11

Daar zit je dan, met je grote mond. In een proeflokaal aan een tafeltje met 23 glazen premium rum voor je neus. Of je ze even allemaal kunt beoordelen op helderheid, aroma, smaak en afdronk. Dit nadat je al 15 witte en 19 gouden rum hebt geprobeert te beoordelen. Jouw mening weegt evenhard mee als de mening van onder anderen een rumimporteur, de algemeen directeur van Rutte&zn en de managing director van Zuidam dus met natte vingerwerk kom je er niet vanaf. Gelukkig zit er nog een andere amateur mee te proeven maar je voelt de druk. Je hoort jezelf denken: “Deze is echt vies, denk ik, misschien begrijp ik het gewoon niet, maar hij smaakt gewoon naar vieze voeten, toch, of is dat gewoon mooie complexe tonen?” Als iedereen zijn cijfers voorleest blijkt dat je het elke keer toch met een van de experts eens bent, gelukkig!

Het was een groot avontuur, de jurering van de eerste Dutch rum awards, 57 rums zijn door ons, de vakjury, beoordeeld. Ik vind het heel tof van de organisatie dat ze ook twee mensen met gezonde interesse, maar zonder echte achtergrond in het rumwezen, in de jury hebben gezet. Zeg nou zelf, wie moet die rum kopen, voor wie is rum bedoeld? Ik zat daar dus trots als vertegenwoordiger van degene die de boodschappen doet en bij de slijter voor het rumschap staat met een vertwijfelde blik.

Maar wie heeft er gewonnen?

Dat wordt bekend gemaakt op Whisky en Rum aan zee op 13 oktober. De mensen van het festival kunnen het beste zelf uitleggen wat daar allemaal te doen is.

Het gastvrije Holiday Inn IJmuiden Seaport Beach Hotel is voor de 3de keer het decor voor dit unieke evenement met een groeiend aantal gasten uit binnen en buitenland. De hele bovenste etage staat tot onze beschikking met een prachtig uitzicht op de jachthaven, duinen en de zee. U kunt gaan genieten van ruim 400 vooral Schotse Single malt whisky’s, whisky likeuren, Japanse whisky’s en Bourbons. Tevens presenteren diverse importeurs een 100-tal kwalitatieve rum’s uit het gehele Caribisch gebied. Rum geniet een steeds grotere groep van liefhebbers en terecht!. Ooit het verschil geproefd tussen een agricole rum en andere bruine rum..? Ontdek het zelf! Liefhebbers cocktails en van Cubaanse sigaren komen ook ruim aan hun trekken. Oh ja, blijven overnachten geen probleem! Maak er een geweldig weekend aan zee van en geniet van al het moois wat gedistilleerd is. Overtuig uzelf op dit festival en waan u in het Caribisch gebied onder genot van een glas bruine rum of beleef de ruige Schotse Hooglanden met een dram single malt whisky.

Winnen

Ik ben daar natuurlijk bij als jurylid maar wat nou zo leuk is van de organisatie van het festival en de Dutch rum awards: LeesVoer mag twee kaartjes weggeven voor de middagsessie waar je de uitreiking van de awards live kunt meemaken.

Wat moet je daarvoor doen? Ik wil jullie graag laten meevoelen hoe moeilijk het is om een proefnotitie te schrijven. Duik de drankkast in en schrijf voor mij een proefnotitie over een rum of een whisky. Houd daarbij rekening met aroma, afdronk, smaak en helderheid en gebruik zoveel bijvoegelijk naamwoorden als taalkundig mogelijk is. De mooiste, grappigste en nog steeds kloppende proefnotitie wint twee kaartjes met een totale waarde van €57,-

Op 13 september kies ik, als ervaren jurylid, een winnaar.

 

11 reacties

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.