Hippe shit

Reacties 8

Toen ik nog een klein meisje was en bij mijn tante logeerde hielp ik vaak luiers vouwen. Mijn tante was een van de weinige mensen die begin jaren ’90 nog katoenen luiers gebruikte. Katoenen doeken met veiligheidsspelden en overbroekjes. Wat een werk was dat! Ze heeft het bij haar tweede kind dan ook niet meer gedaan. Mijn beeld van wasbare luiers was dan ook precies dat: veel werk, veel gedoe. Gisteren deed ik mee aan de Great Cloth Diaper change en heb ik toch echt mijn beeld moeten bijstellen.

In een koffie bar bij station Amersfoort kwam ik gisteravond om 18.00 binnen. Een zaak gevuld met 25 baby’s en nog meer ouders. Al deze baby’s hadden een stoffen luier aan maar ik heb geen witte lappen gezien. Ook de ouders van de kindjes waren niet wat ik er van verwacht had. Waar stoffen luiers tot de jaren ’70 van de vorige eeuw gewoon pure noodzaak waren is het nu een bewuste keuze. In de jaren ’70 kwamen de wegwerp luiers op de Nederlandse markt. De papieren broekjes waren zoveel makkelijker in gebruik dan de grote lappen dat moeders massaal overstapten. Als je eind jaren ’80 nog stoffen luiers gebruikte was je toch wel een beetje een pauper die papier niet kon betalen of een stinkende hippie.

image

De nieuwe generatie

Nu is er zoveel aandacht voor milieu is en we tegelijkertijd in een gezellige financiele crisis zitten zijn de wasbare luiers weer in opkomst. Je kunt natuurlijk een hydrofiele doek om de kont van je kind knopen, werkt nog steeds prima, maar de nieuwe generatie wasbare luiers is daar niet mee te vergelijken.

Een moderne wasbare luier komt in verschillende types maar voor mensen die wegwerp gewend zijn wil ik even de aandacht vestigen op de AIO, de all in one. Dat is eigenlijk gewoon een wegwerp luier qua gebruik, schuif hem om je baby en klaar. Vaak zijn ze zelfs nog, door het gebruik van verkleindrukkertjes, de hele luierperiode te gebruiken. Ook hoef je ze niet uit te koken maar kunnen ze gewoon op 40 graden in de wasmachine.

Een overzicht van hoeveel afval en geld het scheelt staat hier.

Gisteren dus het wereldrecord wasbare luier verschonen. Een zaak vol normale baby’s met normale ouders. Ja er waren ouders met draagdoeken en ik heb ook een natuurrubber speen gezien maar dat is tegenwoordig al bijna niet alternatief meer te noemen. Door mee te doen op de lokatie in Amersfoort ging ik naar huis met een goody bag met daarin ook een AIO wasbare luier. Hij moet gewassen worden voor het eerste gebruik dus hij hangt nu te drogen, maar ik ga toch maar eens kijken hoe dat bevalt. Het scheelt toch wel veel geld, een hele hoop milieubelasting en, niet onbelangrijk, ze zijn een stuk minder lelijk dan die met vreselijke vrolijke beestjes bedrukte wegwerpluiers.

Vrolijke babybutcovers

Maar ben ik echt een wasbare luiermoeder? Is dat niet toch voor hippie’s. Of is het gewoon hip en groen en een reële keuze? Het blijft extra wassen…

Wordt vervolgt

 

 

8 reacties

 1. Barbara

  Ik twijfel al zo lang over de wasbare luiers dat deze luierperiode alweer bijna voorbij is 🙂 . Misschien bij de tweede..

 2. Lana

  IK heb nog een paar dozen maat 4 in de berging en dan moet ik beslissen van mezelf 😀 Je kan natuurlijk ook combineren.

 3. Judith

  combineren is zeker mogelijk, zeker met de luiers die verstelbaar zijn in grootte: daar groeit je kindje niet zo snel uit.

  Wij vinden het vooral relaxed omdat het naast geld ook afval scheelt: In onze bovenwoning gaat een volle afvalzak op het heerlijk zonnige balkon. Die halve extra vuilniszak per week met wegwerpluiers missen we dus niet echt ofzo…

 4. Joosje van Liempd

  Doen! Het is zo makkelijk :-). Leuk dat je er ook was trouwens terwijl je nog geen wasbaar gebruikt!!

 5. Ik zeg, doen!! Echt die wasjes vallen reuze mee, voordeel is dat ze zowel met bont als wit mee kunnen dus heb je een half wasje, gewoon een paar luiertjes erbij en wassen met die handel.

  Hier overdag wasbaar in de meest vrolijke kleurtjes en ’s nachts of een dagje uit, wegwerp.

  Leuk logje overigens 😀

 6. vivian

  Beetje stomme vraag misschien, maar ik vraag me dan toch af hoe je dat met en poepluier doet…?

 7. Lana

  Ik ben geen expert natuurlijk maar ik geloof dat je borstvoedingsluiers zo mee kunt wassen en als het wat steviger is dat je dat in de wc kieps al dan niet met behulp van een inlegvelletje. Correct me if I’m wrong dames want ik ben ook maar een leek.

 8. Pickle

  Borstvoedingspoep kan inderdaad gewoon mee worden gewassen, geen probleem, en bij vastere ontlasting kan je of een fleece inlegger (schud je uit boven het toilet) of een speciale papieren inlegger indoen die je met poep en al door het toilet spoelt. Easy peasy :).

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.