Het HEMA ontbijt

Reacties 16

Niet om goed te praten dat ik vanochtend voor het eerst in mijn leven het 1 euro ontbijt van de HEMA heb genuttigd, maar zie het als een gunst dat ik dingen doe die jij dan niet meer hoeft te doen. Ik bracht de dreumel naar de gastouder op een lege maag en kwam op de terugweg langs een vestiging van de hollandse eenheids prijzen maatschappij, zag het bord met de ontbijtaanbieding en dacht: Why not? I’ll tell you why.


Het lijkt een prima aanbieding: een roombotercroissant met aardbeienjam, een pistoletje met ei en bacon en een kopje koffie of thee. Dat alles voor maar 1 euro. Optioneel is het glas jus voor een extra  vijftig cent. Daarvoor moet je wel tussen 9 en 10 aanschuiven in de rij maar hee, tis bijna voor niets.

Terwijl je nog aan het twijfelen bent tussen een wit pistoletje zompige omelet met slappe bacon en een wit pistoletje zompige omelet zonder slappe bacon word je in je rug geport door een bejaarde die doodsbang is dat hij de deadline voor het goedkope ontbijt niet meer haalt.

Terwijl je om je heen kijkt besef je dat dit een prachtig onderwerp is voor een antropologisch proefschrift over de ontbijtgewoontes van de HEMA ganger in een grootstedelijke achterstandswijk. De tafeltjes zijn bijna allemaal vol. Er zitten veel bejaarden maar ook jonge moeders die hun dreumes uitlaten. Busschauffeurs die gezellig samen ontbijten en gek genoeg meerdere groepjes vriendinnen die een dagje winkelen in winkelcentrum overvecht kennelijk als een uitje zien en dat feestelijk willen openen met een gezamelijk ontbijt.

Maar het ontbijt zelf dus. De thee is goed heet en er is keuze uit verschillende smaakjes, ik nam earl grey. De roombotercroissant is eigenlijk gewoon heel lekker en het kuipje aardbeienjam valt ook best mee. Maar dan het broodje… Ik heb “for science” een hap genomen maar ben bang dat ik daar de rest van de dag spijt van zal hebben. De omelet is net zo zompig als hij er uit ziet en als daar een vers ei bij in de buurt is geweest ben ik een kip. De bacon is een belediging voor het varken waar het vanaf gesneden is. Ja de pistolet is nog knapperig maar dat is dan ook het enige positieve dat ik er over kan zeggen.

Kortom: heb je tussen negen en tien een onbedwingbare behoefte aan een croissant met een kopje koffie of thee en vind je het leuk om een half uurtje door te brengen tussen mensen die vooral genieten van het feit dat ze uit eten zijn  voor een euro? Ga vooral ontbijten bij de HEMA. Maar laat dat broodje lekker liggen.

16 reacties

 1. Mm, ik had mijn dochter beloofd om dat ook nog eens samen te gaan doen, dat vindt zij zo leuk. Maar ik word niet echt enthousiast nu alhoewel ik erg van croissants met jam houd. En dan met een kop hete thee erbij, dan zal het ook wel gaan. Want beloofd is beloofd!

 2. Ik daag je uit… volgende keer samen het ontbijt bij de macdonalds. 😎

 3. Marcel

  Bent u verbaast? ik niet, laten we zeggen dat kwaliteit zijn prijs heeft…

 4. Jan

  HEMA waar zijn jullie nou mee bezig???
  Voor mijn plakje bacon bij het ontbijtje moet ik nu 25 cent extra bij betalen ???
  En verder, ? geen koekje meer bij de koffie en als ik naar de wc moet kost me dat 50 cent.
  Het is bijna een luxe om bij de HEMA te komen. Jullie kunnen dan wel strooien met kras- en kortingbonnen, maar dit centengedoe valt mij dan weer een beetje tegen.
  Mijn HEMA staat in Maarssenbroek.

 5. sara

  hahaha leuk geschreven! en helemaal geen gek idee voor antropologe! ik heb dat lang geleden gestudeerd en we moesten een aantal uur ergens participerende observatie verrichtten. nou komen de meeste met plekken zoals schiphol (hello/goodbye), dr lokale afvalprikkers bestuderen of een religieize instelling als moskee of kerk kortom deze hema lokatie past hier prima tussen!

 6. Je noemt het omelet wel drie keer ‘zompig’. Wat had je dan verwacht, een knapperig omelet? LOL En dan nog, bij allerlei ketens betaal je tien keer zoveel voor een minder vers ontbijt, denk maar aan de ‘verse’ broodjes bij pompstations of de Egg McMuffin — DIE zijn pas klef!

 7. hoi hema waarom is het niet voor 1 euro bij het waterlooplein rembrandhuis op finaal jodenbreestraat 1011 amsterdam zo druk met eters maar er staan naar 3 tafeltjes voor t raam terwijl mensen buiten op de stoep zitten te eten etens waar ys gaat best snel taart brood ook al die mensen die opweg in centrum amsterdam zijn of werken gassan bv waar blijven de 1 euro ontbijtjes en tafeltje meer succes doe er wat mee want staand eten verveeld

 8. Fleertje

  Waarom geen lekker croissantje puur natuur en pistoletje aardbeienjam?

 9. Frank

  Wat verwacht je voor die prijs? Ik heb het vandaag gegeten en vond het heerlijk! Prima concept voor mensen met een wat minder grote portemonnee! Wat een gezeur zeg! Ga dan naar de La Place en betaal 15 euro voor het zelfde.

 10. angela

  Helemaal niks mis met die omelet ik vind em heerlijk! Zou hem wel vaker in de week lusten. Smaken verschillen en voor die ene euro zou je daar niet over mogen klagen!

 11. Pingback: Succes! | LeesVoer Succes! | Een zoektocht naar domestic bliss omgetoverd tot smakelijk leesvoer

 12. Libriesje

  Je denkt grappig te zijn, helaas ik moet je teleurstellen. Er is niks mis mee, met die ontbijtjes van een euro. Wat ben jij gewend? Haute cuisine bij mama?

 13. fred

  Ontbijtje van mc donalds is ook niet te vreten. Dan klinkt die van de hema beter.

 14. Annie

  Mensen die hieronder een reactie plaatsen die gericht is aan/bedoeld is voor de hema :’) :’) :’)

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.