Het HEMA BH meetlint is een farce

Reacties 49

Het is weer eens zover. Op dit moment worden vrouwen in Nederland weer massaal in de verkeerde BH gepraat. Dit onder het mom van educatie! In één week kwamen zowel C&A als HEMA met een campagne. Hierin zeggen ze “vrouwen dragen de verkeerde maat bh, met ons meetsysteem komt dat helemaal goed” Ja hoor… Stoom uit mijn oren, echt!! JE KUNT JE BH MAAT NIET OPMETEN. Nou ja, niet op hun manier. ik zal straks vertellen hoe je in de buurt kan komen.

Het HEMA bh meetlint is een farce

Doe mij een lol, pak een bh en kijk naar de maten die er op staan. De cijfers zijn in elk land anders, hoe zou dat nou komen? De omvang is toch de maat die je meet onder je borsten? NEE!! Zeker niet bij de Nederlandse/eu maten. Laten we voor de lol eens een van mijn maten bekijken. Ja ik zeg één van mijn maten want ik heb niet in elk model bij elk merk dezelfde maat, net als jij. Of heb jij bij elke kledingwinkel dezelfde kledingmaat in elk kledingstuk? Nee hè. Nou dat werkt hetzelfde bij bh’s.

Anyhoe. Ik draag op het moment vaak omvang  80. Als ik mijn onderborst meet is dat rond de 94 cm. Dat is 14 cm meer dan 80, Ohhhh dat kan nooit passen, veeeeel te strak. Uhuh. kijk vooral even naar mijn sportbh vergelijkingspost. daar draag ik ook bh’s in omvang 75.

Maar hoe kan dat dan?

maatlabel BHIn datzelfde maatlabel staat UK36 FR95, laten we daar eens beter naar kijken:

36 inch is 91.44cm, de franse maat zegt al 95cm. Huh, dat ligt wel heel dichtbij mijn gemeten maat. Als je bedenkt dat steun vooral uit de band moet komen is het logisch dat die maten overeen komen.

Waarom is de Nederlandse maat anders?

Ik weet wel waar het origineel vandaan komt. Vroeger waren bh’s niet rekbaar, niet flexibel, denk stevig harnas. Om nog enigzins te kunnen bewegen werd er bij de gemeten maat altijd tien/vijftien centimeter opgeteld. Op een gegeven moment is dat in de maatvoering verwerkt. Een bh waar 80 op staat past dus om een lijf van 80+15 en voilá. De engelse en Franse maatvoering hebben die vanity sizing niet gedaan. En daar zitten we nu dus mee. Maatadvies van 60 jaar geleden.

Cupmaat

En dan heb ik het nog niet eens gehad over dat gelul dat je de cupmaat kunt berekenen door het verschil te nemen tussen onderborst en overborst meting…

Ik adviseer trouwens altijd te kijken naar de UK cupmaat want bh fabrikanten zijn aan het klooien met de cupmaat letters. Voor de Europese markt hebben veel fabricanten opeens de dubbele maten er uit gehaald en gewoon opeenvolgend gemaakt. Op zich logischer dan d, dd, e, f, ff maar omdat niet elke fabricant het doet is het vreselijk verwarrend. Gelukkig kan je altijd naar de UK maat kijken.

Een werkend meetsysteem

Ok, ik ga jullie een meetsysteem geven dat een maat geeft waarvanuit je kunt gaan passen. Bij mij komt hij heel goed in de buurt maar zoals ik al zei. elk model, elk merk, passen is de enige manier. Maar dit meetsysteem kan je een uitgangspunt geven als je online wil bestellen.

Dit is de beste BH maat calculator die er bestaat. De oude link die hier stond is vervangen en het beste nieuws is dat je nu ook in cm kunt meten!

Je moet daarin invoeren:
snug underbust: de omvang onder je borsten gemeten terwijl het goed aansluit
tight underbust: hierbij moet je het meetlint echt heel strak aantrekken en volledig uitademen, dit is belangrijk om te meten hoe “zacht” je bent. Of je maat puur borstkas is of dat er een zacht laagje vet omheen zit.
Standing bust: de omvang om het volste punt van je borsten heen
Leaning bust: Op handen en knieën met blote borsten, meet om het volste punt van je borsten
Lying bust: Ga op je rug liggen, blote borsten en meet om het volste punt.

Als je deze maten in inches invoert in de calculator komen er drie maten uit. De maat die gemeten is en de twee sistersizes. Pas ze alledrie en eventueel nog meer maten in de buurt. Hou de pasregels in je achterhoofd, en vind je perfecte maat.

Dit is een hulpmiddel, zoals de makers van de calculator zelf zeggen:

Please keep in mind that the calculator’s results are merely estimates and should not be considered definite. Certain breast shapes and size ranges may require slightly different methods of calculating bra size. Sometimes, there are size variations between brands and even colors of the same bra. This means you may need to try on a variety of bras surrounding your estimated size before you can find the perfect fit.

Houdt het dan nooit op?

49 reacties

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.