Elegance, broches en clips

Reacties 12

Het is natuurlijk allemaal leuk en aardig dat huishouden. Het is ook belangrijk dat een vrouw aandacht aan haar uiterlijk besteed. Ik volg daarin het prachtige boek “Elegance” van de Franse stijlgoeroe Geneviève Antoine Dariaux. Ik heb een prachtige uitgave in bruikleen van mijn grootmoeder: een Nederlandse vertaling uit midden jaren 60 die vol staat met aantekeningen van mijn superelegante ‘nonna’.

Dit heeft madame Dariaux te zeggen over een van mijn favoriete accesoires, broches:

“Broches en clips zijn de meest veelzijdige onderdelen van de sierradengarderobe van elke vrouw. Ze kunnen gedragen worden aan de hals, op de schouder of in de taille van een japon, op een avondtasje en bij galagelegenheden in het haar. Balienciaga zet ze zelfs op de mouw, maar dat vind ik persoonlijk een beetje exentriek. Maar in elk geval kan een opvallende broche of clip, mits op de juiste plaats gedragen, een eenvoudige japon totaal veranderen. En het is veel charmanter om bij een hoge ronde hals een broche of clip te dragen dan een ketting, vooral bij een cocktail- of avondjapon, die van voren hoog is en van achteren heel laag uitgesneden. (…)

Een vrouw, die van nature gevoel voor chique heeft zal altijd proberen om een bijzonder effect te bereiken door een sierraad op een aparte manier op haar japon of tailleur aan te brengen, maar dat is een aangeboren gave, die bijna nooit kan worden aangeleerd.

Helemaal niet chique zijn gouden initialen en tekens van de dierenriem, maar u kunt veel plezier beleven als u in oude kisten op de rommelzolder of bij een antiquair gaat snuffelen naar antieke sierraden. Vanaf 1900 zijn ze charmant en daarvóór meestal nog charmanter”

Ook in de jaren ’60 liepen er dus al mensen rond met hun naam in goud! Nu moet ik er alleen nog achterkomen of ik van nature gevoel voor chique heb. Gelukkig zijn broches de laatste jaren weer wat makkelijker te krijgen want ze zijn, goed gebruikt, inderdaad heel charmant. Heerlijk woord trouwens, charmant. We gebruiken het te weinig tegenwoordig.

 

 

12 reacties

  1. Pingback: Wie heeft hier de broek aan | LeesVoer

  2. Pingback: Postbabyzebrabuik | LeesVoer

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.