EffYourBeautyStandards voel je mooi in elke maat!

Reacties 20

Tess Munster heeft een modellencontract bij een groot buro. Ze is 1,65 en heeft maat 52. De wereld is te klein want ze is dik en mag dus niet uitdragen dat ze zich mooi voelt want ze is vreselijk ongezond. Daar valt de andere helft van de wereld weer overheen want het is toch goed dat een grote vrouw ook model is en dunne modellen zijn ook ongezond. Hup de andere helft er weer overheen want waarom mag je van dunne modellen wel zeggen dat ze ongezond zijn en van dikke niet. Aaaaaaaaaaaaargh!

Waar totaal aan voorbij gegaan wordt is dat het hier niet gaat om de gezondheid van een persoon, het gaat hier om het recht om je mooi te voelen en dat uit te dragen. Dat zit niet aan een maat vast! Ook is het onmogelijk om aan de buitenkant te zien hoe gezond iemand is, ik krijg zelf ook heel regelmatig rotopmerkingen over mijn lijf, men gaat er van uit dat ik slecht eet, flessen cola drink en regelmatig bij de hamburgerboeren rondhang. Dat ik alles zelf maak, nooit limonade drink, niet snoep en meer beweeg dan veel van mijn veel slankere vriendinnen zie je niet aan de buitenkant!

Ik ben een slecht voorbeeld

Waarom zijn we als vrouwen, ja het zijn de vrouwen, zo hard voor elkaar? Had ik ook niet op tv gemogen, vijf weken na mijn bevalling? Was ik een slecht voorbeeld? Ik had namelijk ook maat 50-52 toen maar dat is minder goed te zien met mijn 1.77. Ik zal wel een heel slecht voorbeeld geweest zijn! Dat kreeg ik trouwens wel te horen ja… Ik ben al heel wat afgevallen en wil nog meer kwijt, niet om maat 38 te krijgen maar om maat 46 te krijgen, iets wat mensen totaal niet begrijpen: dan ben je toch nog steeds dik? Kan wezen maar in die maat ben ik gelukkig, en gezond maar dat gaat jullie verder weinig aan.

De verbazing die sommige mensen ten toon spreiden als ze zien dat mijn man slank en conventionally attractive is… Heel raar zo’n dikke vrouw met zo’n mooie man…

Het wordt tijd dat we eens ophouden met naar iemand zijn maat kijken en daar een oordeel aan hangen: ohhh zij is zo dun, vast anorexia. Man zij is dik, ja hoor dat ijsje kan er nog wel bij vetklep. Het wordt tijd dat we de volgende generatie leren dat je je mooi mag voelen in elke maat. Of je gezond bent, daar ga jij en je dokter over! Effyourbeautystandards gaat niet over ik ben dik stik er in, het gaat over schoonheid die niet aan de standaard voldoet, niemand voldoet daar trouwens aan want die worden met een computer gemaakt.

Effyourbeautystandards

Ik vind Tess inspirerend. Niet omdat ze zo groot is maar omdat ze gelukkig is in haar maat, iets waar ik dagelijks naar streef. Mijn allerliefste vriendin zit nu in een zwaar gevecht met anorexia, haar lijf is haar vijand op dit moment. Kon zij maar zoveel van zichzelf en haar lijf houden als Tess, daarin is ze een groot voorbeeld!!

En verder legt Laci Green het weer veel beter uit.

 Wat vind jij?

20 reacties

 1. Lineke Hulzinga

  Ben het van a-z met je eens. Behalve je laatste vraag 😉 Want dat is het hem nou juist: mijn mening doet er niet toe. (Als ik al een mening moet hebben.) Het is wat het is. Een mens is goed als hij/zij goed in zijn vel zit. En iedereen, ja iedereen, is het waard om van gehouden te worden. And all we need is love!

 2. Ik ben lang te mager geweest. Daar krijg je dan gek genoeg complimenten over. …

  Maar neerhalen vind ik nog veel erger. Dat is gewoon asociaal. Waarom zou je iemand slecht willen laten voelen over zichzelf?

  En mooi zijn, gelukkig doen weer dat allemaal op onze eigen manier. Het zou een saaie boel worden anders.

 3. Marjolein

  Ik vind, om het even bij jouzelf te houden, jou heel inspirerend in al je glorie!! Prachtig en supercool en inspirerend (nog een keer). Ook toen je net bevallen was :D. Juist vrouwen zoals jij en zo’n Tess, die uitdragen dat schoonheid inderdaad niet zit in “de perfecte maat” of het extreem daarnaar streven alleen omdat het zou horen, dragen bij aan een verandering in die beeldvorming.
  En daardoor worden andere vrouwen met vollere rondingen (en daar val ik zelf ook onder) ook getriggerd om trotser en blijer te zijn en dat op hun beurt weer uit te stralen, etcetera… Hoe meer dames het zo voelen hoe makkelijker en normaler het misschien wordt. Mij helpt het iig die steun en eerlijkheid en ook kwetsbaarheid durven tonen en dat zien bij anderen, om dat zelf dan ook beter te kunnen.

 4. Kim

  Dit is een discussie die me altijd weer raakt. Omdat ik zelf een maatje meer heb, en ik daar altijd onzeker over ben geweest, maar vooral omdat deze discussie het slechtste in sommige dames naar boven haalt. Wat een ontzettend gemene reacties zie ik langskomen wanneer een vrouw die afwijkt van “de norm” (whatever that may be) iets te zeggen heeft over schoonheid. Wanneer het dan om een plus-size vrouw gaat en ik zie dames haar voor allerlei lelijks uitmaken, gaat me dat aan het hart (ik ben immers ook plus-size, dus die lelijke dungen vinden ze dan ook van mij, neem ik aan) Ik vraag me altijd af waar dat soort ontzettend gemene reacties vandaan komen. Is het hun eigen onzekerheid? Of gewoon het feit dat iemand die zij niet zo mooi vinden zichzelf wél mooi vindt? Ik vind ook niet elke vrouw een plaatje, maar ik probeer wel altijd de schoonheid in iemand te zien. Eén ding weet ik inmiddels wel: een knappe vrouw die zich op zo’n negatieve manier uitlaat over anderen vind ik een stuk minder mooi dan een minder knappe vrouw die de wereld aanmoedigt om het mooie in zichzelf te koesteren.

 5. Wat een goed artikel! Persoonlijk heb ik (net als 80 % van de vrouwen) er echt moeite mee om me mooi te voelen in mijn maat. Ik heb maat 44 gehad. Toen ben ik 14 kilo afgevallen (maat 38). Ik voelde me wel wat zekerder toen, maar fantastisch? Nee. Nog steeds geen maat 36 hè? Maar nu pas ik met moeite in maat 40, moet ik aan iedereen verantwoorden waarom ik ben aangekomen (stoppen met roken gaf ondraaglijke honger. Kwam 10 kilo aan ondanks gezond eten).
  Of je nu dik of dun bent, ik vind het echt heel belangrijk dat mensen zichzelf in de spiegel aan kunnen kijken. Voor mij maakte 10 kilo meer of minder niet uit kwa gevoel. Toen ik maat 44 had voelde ik me misschien wel lekkerder in mijn vel dan nu! Gewoon omdat ik had geaccepteerd dat ik was wie ik was…

  Ik vind gezondheid wel heel belangrijk maar dat betekent niet dat dun gezonder is dan ‘dik’.
  Anouk onlangs geplaatst…Is water drinken (on)gezond?

 6. Je kent me en weet dus dat ik absoluut geen dikke mensen hater ben! Maar toch ben ik het niet helemaal met je eens, zo dik zijn als tess is gewoon niet gezond. Niet voor je hart, niet voor je knieen, niet voor je rug, niet voor je maag, niet voor je darmen. Dat doet er niks aan af dat het een mooie vrouw is hoor, maar gezond is het niet. Hetzelfde bij te dunne vrouwen, er zitten absoluut mooie exemplaren bij maar gezond is het niet.

  Wat ik lastig vind hieraan is dat als er hele dikke of hele dikke modellen gebruikt worden er wat mij betreft het verkeerde voorbeeld gegeven wordt. Het lijf wordt dan verheerlijkt en dat is met zowel hele dunne lijven als hele dikke lijven wat mij betreft geen goed idee.

  Verder is het natuurlijk top dat ze zo tevreden met haar zelf is en zichzelf mooi vind, dat gun ik namelijk iedereen 🙂
  Eline onlangs geplaatst…Paprikadip

 7. Lana

  Maar dit is precies mijn punt Eline, waar ligt de grens. Mag ik ook niet mezelf neerzetten als mooie vrouw? Of is het alleen als een bedrijf er voor betaald.

  Het gaat niet om niet of wel gezond het gaat om jezelf accepteren. Of zij wil afvallen is haar zaak. Het verheerklijkt dik zijn niet, het laat zien dat je dik ook mooi kunt zijn.

  Ze zegt niet: jullie moeten zijn zoals ik, ze zegt dat mensen zichzelf mooi moeten vinden.

  Waarom is zij wel een verkeerd voorbeeld en de modellen met zwaar ondergewicht niet? Waarom is zij wel een slecht voorbeeld en rokende, drinkende feestende celebrities niet? Tot welke maat mag het dan wel?

  Ik weet dat je zegt dat te dun ook niet gezond is maar waar leggen we dan de grenzen? Alleen met een “gezond” BMI mag je model zijn?

  Mijn lieve vriendin met anorexia had nog een “gezond” BMI toen ze al haargroei en hormonale problemen kreeg.

  Snap je mijn probleem?

 8. Pingback: Prettig weekend, over zes weken is het lente! - LeesVoer

 9. Jolien

  Hoera, eens! 🙂 Ben sinds m’n zwangerschap nogal teruggevallen, maar wat ik ook doe, ik krijg er niks meer aangegeten en heb regelmatig de vraag gekregen of ik wel gezond ben. Fijn hoe mensen altijd wel wat te zeuren hebben.

  Voel me prettiger dan ooit en zit prima in m’n vel, denk dat de rest ook wel goed komt. 🙂 Ik denk dat ik ff ’n toffe jurk aan ga trekken en me ff lekker mooi voelen. 😉 Stel voor dat iedereen dat ff gaat doen! 🙂 🙂

 10. Nien

  Je raakt me! Maar kan je ook helpen? Hoe bereik je dat gevoel van ‘ik ben mooi als ik ben’ in maat 46? Hoe leer je je kinderen écht om voorbij maat en vorm te kijken, als de maatschappij maar 1 boodschap lijkt uit te sturen?

 11. Lana

  Het heeft mij ook tijd gekost maar wat mij enorm heeft geholpen is mijn stijl vinden. Sinds ik geen broeken meer draag en me laat inspireren door de jaren 50 geniet ik van mijn spiegelbeeld. Kinderen, tja, mijn peuter vindt me nu prachtig. Als ik mezelf mooi blijf vinden denk ik dat ik het beste voorbeeld geef.

 12. Paul

  De vraag of ze een goed voorbeeld geeft of niet vind ik eerlijk gezegd ook compleet irrelevant. Je kunt van alles en iedereen wel een reden verzinnen waarom hij of zij een slecht voorbeeld is. Graaf Tel heeft een dikke obsessie met alles de hele dag tellen; is dat gezond? Door vliegen wordt je blootgesteld aan extra straling en de koning vliegt nogal veel; ook een slecht voorbeeld dus?

 13. Paul

  De vraag of ze een goed voorbeeld geeft of niet vind ik eerlijk gezegd ook compleet irrelevant. Je kunt van alles en iedereen wel een reden verzinnen waarom hij of zij een slecht voorbeeld is. Graaf Tel heeft een dikke obsessie met alles de hele dag tellen; is dat gezond? Door vliegen wordt je blootgesteld aan extra straling en de koning vliegt nogal veel; ook een slecht voorbeeld dus?

  Het lijkt me dat het primaire doel van modellenwerk doorgaans niet is om een gezonde levensstijl uit te dragen (immers lijkt het me ook niet bepaald gezond om de hele dag in bikini in een verleidelijke pose te gaan liggen). Ik vind het dan ook betutteling ten top om de vraag of iemand een goed voorbeeld is er met de haren bij te slepen.

  Wat ik tot op zekere hoogte nog wel kan begrijpen is dat wanneer je nogal veel moeite doet om op een bepaald gewicht te blijven en nogal onzeker bent over je uiterlijk, het niet zo leuk vind om met de boodschap ‘fuck alles, ik kan ook gewoon mooi zijn zonder op gewicht te blijven’ geconfronteerd te worden. Het zou me dan ook niks verbazen als veel van de gal van vrouwen onderling door een dergelijk cognitief proces veroorzaakt worden.
  [Sorry voor de dubbelpost; ik klikte per ongeluk te vroeg op ‘Reactie plaatsen’]

 14. Judith

  Problematisch aan de ‘case’ Tess Munster is dat ze Fyourbeautystandards preekt, maar dat ondertussen haar foto’s net zo hard gefotoshopt zijn als ‘conventionele’ fashion shoots.

  Ook lijkt het er op dat haar modellenbureau dit vooral doet om publiciteit te trekken: de foto’s van Tess die op hun site staan, zijn van haar gezicht en/of al jaren oud, toen ze een stuk dunner was.

  Men zou Tess en het modellenbureau dus zeker kunnen verwijten dat ze niet Practice-en wat ze Preach-en.

 15. Marjolein

  Daar zit miss zeker nog wel eens wat in wat Paul schrijft… Komt er ineens zo’n dame die niet eruit ziet volgens de huidige/plaatselijke/tijdbepaalde “standaard” en die beweert dat ze zichzelf mooi vindt zoals ze is. En dat ook nog showt.
  Dat doet misschien wel pijn bij deze en gene die al haar halve leven alles doet om zich WEL in dat standaardhokje te wringen (vaak is het sowieso wringen 🙂 ). Wat vast niet alleen maar een fijne bezigheid is. En misschien lukt het haar niet om zomaar onvoorwaardelijk van zichzelf te houden. Confronterend als iemand buiten dat felbegeerde hokje dat dan wel kan. Dan gaan mensen (vrouwen?) blazen naar elkaar, da’s makkelijker en minder pijnlijk voor jezelf.
  Ze zeggen wel dat mannen een oorlogen beginnen. Dat is misschien qua wapens en fysiek geweld gezien vaak zo, maar vrouwen zijn heel sterk in sociale en psychologische oorlogvoering. Met name onder elkaar. Jammer…

 16. Pingback: Eurolac!

 17. Klopt helemaal. En het zijn inderdaad voornamelijk vrouwen die de “curvy v.s. small size” wereld staande houden terwijl we ons juist zouden moeten richten op “Cheers to all sizes”.

  Wat ik ook altijd apart vind is dat mensen een unieke persoonlijkheid heel belangrijk vinden. Maar als het gaat om lichaam en gewicht moet iedereen ineens aan een standaard voldoen. Double standards all over the place.

  Hoe dan ook, mensen hebben altijd heel makkelijk een oordeel klaar over het lichaam van een ander. Als het om je eigen lichaam gaat is er maar 1 oordeel belangrijk, namelijk het oordeel van degene die terugkijkt in de spiegel.
  Kiran onlangs geplaatst…When Oriental Spice and some Chocolate met social networks

 18. hilda

  Goed uitgelegd
  ik vind dat je er een goede kijk op hebt.
  zelf ben ik 1.77 m en 65 kilo , heb 2 mooie kinderen en was altijd slank , ook na mijn 2de kind.
  ik dacht vroeger ook dat dik zijn met te veel eten te maken had, en heel mager met te weinig.
  al moet ik zeggen dat ik daar nu anders over denk.
  het kan aan je schildklier liggen dik of dun. kan ook aan je bijnieren liggen , door de cortisol.
  maar vooral aan je hormonen , en niet te vergeten je genen.
  Het is vaak dat mensen niet weten wat ze moeten eten , net als vet maakt je vet , dat klopt helemaal niet, koolhydraten en suikers maken dik en niet te vergeten zetmeel wat je lichaam omzet in suiker ,
  Ik heb een buikje gekregen en van die mooie love handles. maar dat kwam door mijn bijnieren.
  stress omlaag en rust , vooral nachtrust , en dan pas sporten , maar dat is niet makkelijk hoor,
  een fout die mensen maken is veel sporten , fout eten en niet genoeg slapen.
  je kan zo nooit afvallen,

  ik vind je prachtig en zo kleed je je ook .
  Je kan jezelf en anderen beter nemen zoals ze zijn .
  dan ben je ook veel gelukkiger ,

  want extreem dun , is echt niet mooi.
  dan maar wat kilo´s meer .

  leuke website trouwens!

  groetjes hilda

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.