Eet je mooi

Reacties 3

Heb je lekker fris gereinigd en de roze koeken de deur uitgedaan, dan wordt het tijd om je lichaam te geven wat het wél nodig heeft. We weten allemaal dat je vitaminen nodig hebt, maar waarvoor eigenlijk?

Het lichaam gebruikt vitaminen en mineralen voor oneindig veel processen: de opbouw van hormonen, de aanmaak van enzymen, het doorgeven van signalen vanuit je hersenen en ga zo maar door. En ook: voor het opbouwen van weefsels, zoals je huid, nagels en haren. Welke voedingsstoffen heb je nodig en waar haal je ze?

Vetten
Vetten zijn het ondergeschoven kindje van de voeding. Ons hele leven horen we dat je van vet dik wordt en hart- en vaatziekten krijgt. Het is niet waar. Goede vetten uit gezonde bronnen heb je hard nodig om je cellen stevigheid te geven (dáág, rimpels!) en om vitaminen en mineralen te kunnen gebruiken in je lichaam (welkom, prachtige nagels). Ook je huid heeft baat bij vetten, want die zijn weer nodig om zelf gezond huidvet te kunnen aanmaken. Wel zo fijn voor je droge pootjes.

De meest gezonde vetten vind je in grasboter, kokosolie en vis. Die eerste twee om in te bakken en voor op brood, die laatste natuurlijk om zó  te eten zodat je wat Omega-3-vetzuren binnenkrijgt (vooral makreel, zalm, sardines en haring zijn toppers op Omega-3 gebied). Eet of lust je geen vis, neem dan een goed supplement. Deze vetzuren zijn extreem belangrijk voor tal van processen in het lichaam, dus als er maar één supplement is dat je slikt, laat het dan een visolie zijn van goede kwaliteit. Het zorgt voor een gezonde hormoonhuishouding, gaat ontstekingen tegen (anti-puistjes!) en zorgt voor een mooie, stralende huid. Vermijd gele plantaardige oliën als zonnebloemolie, soja-olie en maïsolie, want die bevatten stoffen die dit soort ontstekingen juist bevorderen.

Vitaminen
Natuurlijk zijn alle vitaminen hard nodig, maar welke zijn nu écht interessant voor je gezondheid? Vitamine A (retinol) vind je ook wel eens terug in dure gezichtscrèmes, maar is inwendig veel effectiever. Het geeft je huid en cellen stevigheid en normaliseert de talgproductie. Wist je trouwens dat een tekort aan vitamine A een hogere kans geeft op keratosis pilaris (die harde ‘kippenvel’ bultjes op de achterkant van je armen)? Vitamine A vind je in lever (biologische leverworst of pâté), in vette vis en in dierlijke producten zoals grasboter.

Vitamine D vind je vooral in vis(olie), grasboter, en eieren. Je maakt het zelf aan in de zon, mits je je niet helemaal hebt ingesmeerd natuurlijk. Vitamine D is nodig voor de opname van calcium (dus sterke botten, maar ook sterke tanden, nagels en haar) en voor een stralende huid.

Ook vitamine E (avocado, walnoten, tarwekiemolie en zonnebloempitten) is een ster voor je huid. Het bevat anti-oxidanten, die agressieve zuurstofdeeltjes in je lichaam wegvangen. Die hadden je cellen kunnen beschadigen (veroudering!), maar vitamine E steekt daar een stokje voor.

Mineralen
De belangrijkste mineralen voor je huid zijn zink, magnesium en zwavel. Zink zorgt voor de opbouw van sterke haren en nagels en een gezonde huid. Je vindt het in oesters en mosselen, lamsvlees en pompoenpitten.

Magnesium is het ‘ontspanningsmineraal’. Het heeft zelf geen ontspannende eigenschappen, maar een tekort kan zorgen voor spierkramp (dus ook menstruatiekramp), trillende spiertjes en moeilijk ontspannende spieren (de ‘blijvende frons’). Bovendien ben je bij een magnesiumtekort gevoeliger voor stress, en daar is nog nooit iemand mooier van geworden. Magnesium zit in veel voedingsmiddelen, maar zo weinig dat veel mensen toch een tekort hebben. Een supplement kan dan helpen je voorraad aan te vullen.

Zwavel is net als zink nodig voor de opbouw van haar en nagels. Daarnaast is het nodig voor de opbouw van collageen, het spulletje dat zorgt voor stevig onderhuids bindweefsel (en dus tégen rimpels). Je vindt het in biologisch vlees en eieren, knoflook en uien, en koolsoorten zoals spruitjes en boerenkool. Genoeg kansen dus om je deze herfst en winter mooi te eten. Smakelijk!

[Nienke Tode-Gottenbos is eigenwijs voedingskundige en darmfloratherapeut. Ze heeft een praktijk en een webwinkel, en blogt ook nog voor haar eigen bedrijf De Groene Vrouw. Deze week vertelt ze over echte schoonheid op Leesvoer.]

3 reacties

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.