Door de zure appel heen bijten

Reacties 4

Ik bak nu al weken mijn eigen brood maar blijf hangen bij het gebruiken van gist. Eigenlijk wil ik zuurdesem gebruiken om mijn brood te bakken, maar dat betekent dagenlang een borrelend papje op je aanrecht dat je elke dag moet “voeren” in de hoop dat het desem wordt. Ik ben het al weken aan het uitstellen maar vandaag ga ik het doen!

Zuurdesem is eigenlijk niets anders dan meel en water dat gefermenteerd is. Hier staat meer uitgelegd over het principe. Je moet er in ieder geval biologisch volkoren meel voor gebruiken omdat het niet te schoon mag zijn. Je gebruikt naleijk micro organismen om de desem te maken.

Natuurlijk is een lepeltje gist uit een zakje halen veel makkelijker maar ik mis mijn zuurdesembrood. Dat kocht ik vaak voordat ik mijn eigen brood bakte. Het smaakt heel anders, lekkerder vind ik. Ook schijnt het beter voor je te zijn maar daar gaat het mij niet om. Ik mis het.

Zuurdesem maken is niet moeilijk, het is alleen een soort huisdier waar je voor moet zorgen. Elke dag even roeren regelmatig bijvoederen en water geven. Zorgen voor een warm plekje en een beetje liefde…..

Vandaag dag 1 het starten van de starter

We hebben nodig:

– Glazen pot
– Houten lepel
– Schone theedoek
– Biologisch rogge, tarwe of speltmeel
– water

Vandaag doen we niets anders dan meel met lauw water mengen. Ik neem 2 maateetlepels volkorenmeel en 2 maateetlepels roggemeel en doe er net zoveel water bij totdat het er uit ziet als vla, 5 eetlepels in mijn geval.
image

Morgen meer.

4 reacties

  1. Pingback: Desem update | LeesVoer

  2. Pingback: Desem update | LeesVoer

  3. Pingback: Desem update | LeesVoer

  4. Pingback: Desem update | LeesVoer

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.