Design to reality

Reacties 23

Je eigen kleding naaien is een leerschool, nadat je een aantal standaard patronen hebt gemaakt besef je dat naaipatronen hetzelfde probleem hebben als kleding in de winkels: ze zijn gemaakt voor een standaardfiguur en jij hebt geen standaardfiguur, niemand. Dus ga je je verdiepen in aanpassingen aan patronen en op een gegeven moment snap je ze! Dan kan je een patroon veranderen en vormen naar je smaak. Deze outfit is de eerste keer dat ik het patroon echt zelf heb uitgedacht en ik ben er super trots op!

Ik schetste de tekening een beetje optimistisch, ik had geen patroon voor het topje maar ach dat zou vast wel lukken. Bizar genoeg had ik gelijk! Ik onderschat vaak wat ik al kan qua naaien, het schetsblok van Cashmerette speciaal voor grote maten heeft er eindelijk voor gezorgd dat ik zelf iets durf te ontwerpen. Ik kan niet echt tekenen maar op de basisfiguurtjes is het supermakkelijk schetsen. Ik had nooit gedacht dat ik iets kon tekenen en dat dat dan ook maken. Ik ga mezelf een mooie set potloden kado geven en mijn fantasie de vrije loop laten.

LeesVoer design to reality closeHet stofje was een koopje. Op de Utrechtse lapjesmarkt lag hij bij een rommelkraampje voor 2 euro per meter. Ik ben dol op mooie stoffen maar heb toch altijd het gevoel dat iets dat ik zelf maak goedkoper moet kunnen zijn dat iets uit de winkel.

Kosten:
4 meter stof: 8 euro
garen: 3,25
drukkertjes: 1,-
Rits, knopen en vliseline uit de stash
Totaal: 12,25

Je ziet de drukkertjes niet en dat is ook de bedoeling. Ik naai doorzichtige drukkertjes tussen de knopen die over de borsten lopen, met zo’n grote boezem kan het bloesje nog zo goed passen, bij sommige bewegingen krijg je zij inkijk en daar hou ik niet van. Drukkertjes zijn een goedkope en simpele optimalisering. De armgaten zijn afgewerkt met een belegje en ze sluiten heel mooi aan dus geen sideboob of okselvetjes woohoo! Natuurlijk heb ik zakken in de cirkelrok gezet, wat heb je aan een outfit waar je per definitie een tas bij nodig hebt?LeesVoer design to reality collageLeesVoer design to reality bloesje met broek

Bloesje en rok

Misschien was het je al opgevallen maar dit is geen jurk, het is een rok met bijpassend bloesje. Ik wil eigenlijk een capsule wardrobe maken. Lucky Lucille is daar mee bezig op haar blog en het is een concept uit de jaren 50: 4 kledingstukken die je op 4 verschillende manieren kunt combineren. Ideaal voor weekendjes weg

Ik ben op zoek naar een mooie groene stof die er bij past om een kokerrok en een bloesje met een pussy bow en korte mouwtjes te maken. Tot die tijd kan ik het bloesje combineren met mijn spijkerbroek, ja ja ik heb er één, gekocht in Denemarken.

Heb jij al een blije bloemetjesjurk voor de zomer?

23 reacties

 1. Lotje

  Gaaf dat je dit zelf hebt gemaakt. Heel mooi.

 2. Ach kind, ik heb alleen maar blije bloemetjesjurken. Maar niet zelfgemaakt. En misschien moet ik eens een keer wat anders. We moeten thee. Met eierkoeken 😉
  Nienke onlangs geplaatst…Laatste dag!

 3. Claartje

  Wat geweldig

  wil ik ook kunnen maar ja iknaai nog te weinig

  ik vond tussen de zomerspullen mn eerste zelfgemaakte shirt terug. de afwerking is schandalig (naaimachine en kuren) maar wat was en ben ik er trots op!

 4. Wat een gaaf jurkje is het geworden! Slim zo uit 2 delen. K naai nog niet zo lang, maar vind het wel heel leuk om te doen!

 5. Mechteld

  Wat een leuk idee. Ik kan absoluut niet naaien, maar ik vind het concept van een capsule wardrobe wel heel slim. En zeker voor dames met een grotere boezem is het een gedoe om passende bovenkleding te vinden die overal netjes (aan)sluit. Hopelijk gaan meer ontwerpers zich dat realiseren. Want hier in mijn woonplaats heeft de winkel die Junarose (Deens) verkocht dat merk laten vallen. Toch maar een keer naar Denemarken dan om te winkelen.

 6. Susan

  Uit de kunst, dit resultaat! Prachtig 😀

 7. Geweldige stof en jurk! De Utrechtse markt is wat dat betreft heerlijk, om leuke en voordelige stofjes te scoren.
  Mijn zomerjurk (ook zelfgenaaid) is zwart met kersen in fifties style. Zal er binnenkort eens over bloggen…
  De DIY Diva onlangs geplaatst…Origineel vaderdag kado maken !

 8. Zo mooi gelukt! Bedankt voor de tip van de markt in Utrecht.

 9. irene

  ohhh gaaf…en wat voor sketchbook? ik ga googelen…

 10. Wauw!! Echt super gaaf! Hier het stiekeme verlangen om ook zelf kleding te gaan naaien. Alleen 1. heb ik nog nooit een naaimachine gebruikt 2. zou ik niet weten wanneer ik het moet leren 3. ben je met de aanschaf van een naaimachine gelijk wel best veel geld kwijt 4. ben ik bang dat ik het verpruts en dus de stof voor niks heb gekocht….
  Nog goede beginners tips? Ik hou btw echt van de jaren ’50 jurken en rokken (wil rokken en jurken hebben die tot op de knie (of net iets erover vallen) hebben, maar die zijn haast niet te vinden tegenwoordig
  Astrid onlangs geplaatst…Eerste Hulp Bij Huilbaby’s

 11. Lana

  Er staat een link naar in het artikel @irene 😀

 12. Lana

  Hey Thea, de markt is elke zaterdag tot 1 uur 😀

 13. Wat een leuk setje! Het lijkt net een jurk, maar als topje of losse rok kan je het dus ook heel goed dragen. Erg knap dat je zulke leuke kleding naait. Zelf houd ik ook van bloemetjesstoffen en van jurken, het liefst zo lang mogelijk 🙂
  Ariët onlangs geplaatst…Gezonde Lunch

 14. Marjolein

  Briljant, onzichtbare drukkertjes tussen de knopen door. Ga ik eens naar op jacht. Vast ook ideaal voor mijn niet zelfgemaakte kledingstukken als kuise aanvulling hier en daar :D.

  En prachtig en super knap je setje. Zelf ontworpen wow. Als je ooit je blog zat wordt ligt er nog een glansrijke carrière als ontwerper in het verschiet!

 15. Pingback: Elegant op reis, tips uit '64 - LeesVoer

 16. Pingback: Nieuwe stofjes en naaiplannen - LeesVoer

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.