Jammin for dummies: Cranberry jam

Reacties 5

Stel hè, stel: je wilt jam maken. Je hebt een ambachtelijke bui en je wil even je innerlijke huisvrouw de ruimte geven, maar je hebt geen idee waar je moet beginnen en het is herfst dus welk fruit moet je in godesnaam gebruiken?! Rustig, haal adem ik heb de oplossing. De makkelijkste jam om te maken is cranberry jam en laat dat nou toevallig ook nog eens in het seizoen zijn. Plus: als je een beetje je best doet heb je leuke huisgemaakte kerstkado’s

De reden dat cranberry jam de makkelijkste jam is om te maken komt door het hoge gehalte aan pectine, pectine is het spul wat ze in geleisuiker doen. Dat is wat de bessen zo hard maakt en ook wat er dus voor zorgt dat de jam makkelijk stijf wordt… Ja ja ik hoor  de mensen van de flauwe grappen brigade denken “dat zei mijn vrouw vannacht ook” maar laten we dat maar negeren.

Het recept is achterlijk simpel:
– 1 deel cranberry’s
– 1 deel kristalsuiker
– drupje water

That’s it. Check de bessen op steeltjes. Doe ze in een pan, doe de suiker er bij en een klein beetje water om het proces te beginnen. Kook het tot alle bessen zacht zijn. Doe dan een beetje op een schoteltje dat uit de koelkast of vriezer komt. Wordt het stevig? Dan is het klaar.

Doe de jam in schone inmaakpotten, sluit de potten af en kook ze in ruim water voor 10 minuten. Laat in de pan afkoelen en klaar!

Variatie:
– Extra ingrediënt: vanillepeul

Voeg als de suiker en bessen een vloeistof zijn geworden een vanillepeul toe waar je de zaadjes uit heb geschraapt, die gaan er natuurlijk ook in. Verder hetzelfde als boven.

cranberry jam 2

Ik heb weer een achterlijke hoeveelheid gemaakt maar ik heb dan ook connecties op Terschelling. Thnx again darling! Ik kreeg als kraamkado voor mijn jongste toendertijd een doos cranberry’s van zijn exacte geboortegewicht. Daar hebben we lang jam van gegeten.

Maak jij wel eens jam?

5 reacties

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.