Burgerlijkheid

Reacties 10

Je denkt nooit dat het jou zal gebeuren, niemand is het van plan, en opeens, opeens is het gewoon niet meer te ontkennen. Ik ben burgerlijk.

Heel stiekem kwamen steeds meer burgerlijke dingen mijn leven in geslopen… Heel lang heb ik mezelf kunnen voorhouden dat het echt nog niet aan de orde was. Het omslagpunt kwam vorig jaar zomer. Ik kan precies het moment benoemen dat ik stopte met vechten tegen de burgerlijkheid. Het werd gedaan met een druk op de de knop: ik bestelde een blauwe zandbakschelp. Je weet wel, zo’n sint-jacobsschelp vormig geval, verkrijgbaar in blauw en rood maar iedereen koopt de blauwe omdat de rode in de zon viezig roze wordt. In de ene helft doe je dan zand en de andere helft is de zandbakdeksel en bij zonnig weer een badje

Dat ding in zijn eentje is natuurlijk al erg genoeg maar ik heb nu:

– een doorzon koopwoning
– een verstandige Honda
– twee kinderen, al is drie het nieuwe twee dus daar valt nog wat burgerlijkheid in te halen.
– een bakfiets
– twee katten
– we eten elke dag om kwart over zes, dat zou zes uur zijn als de reistijd van vader dat zouden toelaten
vader werkt op kantoor en moeder is thuis en heeft wat hobby’s.

De gein is dat het eigenlijk helemaal geen hele bewuste keuzes zijn, het komt gewoon zo uit. Zeker als je kinderen hebt: je kunt wel later gaan eten maar dat komt de gezelligheid aan tafel niet ten goede. Die bakfiets is gewoon strikt noodzakelijk als je niet alles met de auto wilt doen en het niet ziet zitten om met één kind voor, één kind achter, overvolle fietstassen en twee tassen aan het stuur te fietsen.

Het is ook eigenlijk niet meer bij te houden; wat burgerlijk wordt gevonden en wat gewoon hip is. Een bakfiets is burgerlijk maar als je hem niet hebt voor je kinderen maar voor de speakers van je band is het weer tof. Gourmetten kan natuurlijk echt niet maar ironisch gourmetten is het helemaal, let maar op volgend jaar kan je overal gourmetten, het is het nieuwe sushi. Neem het schilderijtje van het huilende zigeunerjongetje. Als je dat hebt hangen omdat je het oprecht mooi vindt dan kan dat dus niet. Maar als je het ophangt in je superstrakke vreselijk doordachte interieur kan het weer wel. Ik ben de weg kwijt hoor.

Ik probeerde laatst met een paar vriendinnen een lunchdate te plannen. Ze stelden 16 maart voor. Ik zei dat ik dan niet kon omdat ik naar de brei en haakdagen ga. Het bleef even stil op de chat, waarna een bak aan hoongelach en grappen voorbij kwam.

Ik begrijp dat want als ik denk aan de brei en haakdagen zie ik ook oudere dames voor me die niets anders doen dan babymutsjes breien voor Roemeense weeskindjes maar het simpele feit is: ik hou van breien en van haken.  Dus ja, ik ga naar de brei en haakdagen om even heerlijk te nerden over blue faced leicester wol en carbon haaknaalden. Ik ga me daar niet voor verontschuldigen want iets doen waar je blij van wordt zonder bezig te zijn met wat iedereen daar van vindt is een van de mooiste dingen die komen met het ouder worden.

Het gaat er om dat je het naar je zin hebt in je leven. Of dat nou is in een matchende wandeloutfit op zondagmorgen of in je niet matchende maar stiekem eigenlijk wel perfect bij elkaar uitgezochte modieuze kleding in die nieuwe hippe koffiebar. Of dat nou op je seizoensplek op een uurtje rijden van je vinexwoning is of op dat onontdekte stukje Tjetjeense achterland waar nog nooit een toerist geweest is. Is je emailadres wimenjolandavisser@hotmail.com en zit je elke avond lekker met je snuggie en je hond op de bank terwijl er twee vaasjes in de vensterbank staan en de afstandsbediening wordt bewaakt door een laaf? Als jij daar gelukkig van wordt, doe je ding!

Doe me alleen een lol: doe het omdat jij het wilt en niet omdat het hoort. Schaam je niet als je op tweede paasdag denkt “goh, eigenlijk heb ik nog wel wat nodig van de meubelboulevard” ga dan gewoon, en heb schijt aan iedereen die daar wat van meent te moeten vinden.

10 reacties

  1. Pingback: Hottentottententententoonstelling | LeesVoer Hottentottententententoonstelling | Een zoektocht naar domestic bliss omgetoverd tot smakelijk leesvoer

  2. Pingback: 5 keer | Favoriete blogs van dit moment | Burgertut

  3. Pingback: Stoelendans | LeesVoer Stoelendans | Een zoektocht naar domestic bliss omgetoverd tot smakelijk leesvoer

  4. Pingback: Hottentottententententoonstelling - LeesVoer

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.