Appelcompote met vanille (en eventueel whisky)

Reacties 5

De mannen eten al elke dag appels maar zelfgemaakte appelcompote vinden we allemaal wel heel erg lekker, zeker als het met vanille is. Aangezien het heel makkelijk is om te maken en heel goed in te maken is heb ik nu een heerlijke hoeveelheid potten kant en klaar in de trapkast staan.

appelplukdag 2015Tijdens de appelplukdag hebben we enorme hoeveelheden jonagolds en goudrenetten geplukt en die zitten nu mooi in de potten.

Hoe maak je appelcompote?

Dat is bijna te simpel. Maak de appels schoon en snij ze in blokjes, de schillen en klokhuizen kun je bewaren om pectine uit te trekken. Daarover later meer.

Zet de appels op met een klein beetje water tegen het aanbakken. Blijf er bij en BLIJF ROEREN! Op dit moment kan je een vanillestokje uitschrapen en de zaadjes en het stokje zelf toevoegen aan de appels. Op een gegeven moment vallen de appels uit elkaar en dan moet je gaan beslissen welke structuur je wilt. Voeg eventueel wat water toe, als de compote afkoelt wordt hij weer dikker. Ik voeg zelf geen suiker toe maar dat kan je natuurlijk naar smaak doen.

Als je rozijnen in je compote wil voeg je die pas toe vlak voor je gaat inmaken. Als je ze te lang meekookt vallen ze namelijk uit elkaar.

Ik heb zelf vier verschillende batches gemaakt.

appelmoes appelcompote close up– Vanille appelcompote met rozijnen

kook een vanillepeul mee en stop het kookproces als het de structuur heeft bereikt die je wil hebben. Zet het vuur uit en voeg de rozijnen toe.

(bij elke versie) Doe het hete mengsel in schone inmaakpotten (weck of mason) en zet ze in een pan met heet water, het water moet boven de deksels uitkomen. Laat 20 minuten koken. Laat rustig afkoelen. Als ze helemaal koud zijn haal je bij weckpotten de klemmen er af, bij de mason jars de ringen

– Vanille appelcompote met rozijnen en whisky

Hetzelfde als hierboven maar dan voeg je naast de rozijnen ook een flinke scheut whisky toe. Ik gebruikte de licht rokerige highland park. ERG lekker, ik had veel meer moeten maken…

– naturel appelmoes

Voeg wat meer water toe dan bij de compote, als de appels bijna helemaal uit elkaar zijn gevallen haal je de staafmixer er doorheen.

– spiced appelmoes

Zoals boven maar dan met zelf gemengde speculaaskruiden er doorheen

Maar hoe zit het met die pectine?

In appels zit een hoop pectine, vooral in de schillen en klokhuizen. Hou a het schilafval apart, vries het in als je niet heel veel in een keer maakt. Zet het dan net onder water en kook het minstens een uur zachtjes door tot het echt een hele zachte prut is. Zeef het voor een fijne doek en knijp de prut goed uit. Er komt als het goed is een glibberige substantie vanaf. Dat is de pectine. Je kunt het inmaken door het tien minuten in een pan met water te koken in inmaakpotten. Hoeveel je nodig hebt voor jam is moeilijk te zeggen omdat het pectinegehalte van fruit elk seizoen weer anders is. Ik heb er met succes aardbeienjam mee gemaakt.

Eten jullie veel appelmoes/compote?

5 reacties

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.