Aantrekkelijk zijn en blijven

Reacties 3

Dat is de titel van het boek dat mijn grootmoeder als jonge vrouw kocht in de jaren ’50. Spannend want ze moest er om vragen bij de boekhandel, die zou wel eens kunnen denken dat ze zichzelf aantrekkelijk vond omdat dat toch de titel van het boekwas: aantrekkelijk zijn. Als ik bij mijn grootouders logeerde las ik het boek altijd als een soort sprookje. Nu is het boek van mij en eerlijk is eerlijk, het leest nog steeds als een sprookjesboek.

Zo komen er dingen in voor als de “cleansing cream” een fascinerend principe. Tegenwoordig hebben we dag- en nachtcrème maar in de jaren ’50 zette je dagelijks je gezicht voor 20 minuten in de crème. Anita Colby vertelt hoe dat moet:

“Bind eerst uw haar naar achteren, met een lint of handdoek of wat dan ook, om het buiten de crêmezone te houden! Neem rouge lipstick en mascara weg met crême, zodat u die niet in uw poriën kunt wrijven.

Gebruik volop crême met beide handen, zodat u niet de ene kant ruimer bedeelt dan de andere. Zorg, dat alle poriën bedekt zijn, vooral rondom de neusgaten, de mondhoeken, de onderlip en de nek. Leg u toe op wrijven met een op- en buitenwaardse beweging, zachtjes zodat u de huid niet uitrekt.”

EINDIG

Met rondom de ogen te wrijven oh! zo zacht: naar binnen onder de ogen, naar buiten over de oogleden. Dit gedeelte, waar zich het eerst rimpels vertonen, moet geregeld doordrenkt worden met vette crême, oog-crême, plantaardige oliën, als u boven de 30 bent. Klop het zachtjes in de oogleden met 2 vingers, om en om. Laat de cleansing cream een paar tellen in de huid dringen vóór u ze wegveegt… Uw gezicht wordt er schoner door, Zit er nog wat op uw vingers, wrijf dit dan in uw nagels.

U HEBT NODIG:

VOOR EEN VETTE HUID

 Een cleansing cream
Dat is precies wat er staat: een crême om mee schoon te maken. Een vette huid moet een licht-voedende, geen dik smerende crême hebben. Hij kan eens per dag toegepast worden, ’s morgens vóór het water-en-zeep bad of ’s avonds.

Een samentrekkend middel
Een verkoelende, samentrekkende, prikkelende lotion, die de poriën sluit. (…) Het is te sterk om na water en zeep gebruikt te worden, maar de samentrekkende kracht is precies wat de vette huid nodig heeft om het vet weg te nemen. (…)

Behalve voor het wegvegen van cleansing cream is het astringent vooral een goed schoonmaakmiddel voor midden op de dag voor de werkende vrouw. Speciaal ’s zomers als een vette huid zo glimt. Houd een klein flesje en wat watten bij de hand in uw tas of bureau-la.

VOOR EEN DROGE HUID
Een cleansing cream
Deze moet van het vette, dikke soort zijn. Maak u hier ’s morgens en ’s avonds mee schoon.

Een voedende crême
Rijk aan lanoline (wat het dichtste bij de natuurlijke vetten komt), dik en olieachtig. Als u die niet hebt, dan kunt u zich ook redden met: uw cleansing cream gemengd met een gelijke hoeveelheid verwarmde zoete olie, dit is de olie die men voor babyhuidjes gebruikt, plantaardige olie of zuivere lanoline. Zie maar hoe uw droge huid dit opslorpt als u het er volgens 1,2,3,4 in masseert.

WANNEER MOET DEZE TOEGEPAST WORDEN?
Laat dit iedere avond terwijl u uw oefeningen doet, 20 minuten erop zitten, nadat u zich met de cleansing cream hebt schoongemaakt. Gebruik het ook nadat u in de zon heeft gezeten of in de wind hebt gewandeld, telkens (spesiaal ’s winters) als uw huid schraal of droog aanvoelt of dreigt te gaan schilferen.leesvoer

Pffff dit gaat dus nog twee pagina’s door! Wat een werk en we blijken het tegenwoordig allemaal verkeerd te doen, nachtcrême is heel slecht voor je:

“Huid-specialisten zullen u vertellen dat, als u alle make-up hebt verwijderd, uw gezicht ’s nachts vrij moete ademen. Wat voor goeds crême hier kan uitrichten is in 20 minuten bereikt. Laat het er dus ’s nachts niet op; er komt alleen maar meer stof bij en verstopt de poriën. Laat ze vrij zuurstof inademen en verbruikte stoffen uitademen.”
Oh. Mijn. God! Dit is alleen nog het dagelijkse ritueel voor het gezicht. Deed men dit echt? Ik ga het mijn grootmoeder vragen!

 

3 reacties

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.